Плевенчанка твърди, че насила е вкарана в психиатрия заради спор за имот

Иванка е лишена от наследство и води поредица от съдебни битки

49-годишната Иванка Дончева от Плевен заяви в "Часът на Милен Цветков" по Нова тв, че след съдебно решение е вкарана принудително да се лекува от параноидна шизофрения в държавната психиатрична болница в Ловеч. Според нея причината за това е спор за семеен имот.

Тя е осиновена, когато е била на 9 месеца. След като навършва 4 години осиновителите й се развеждат и тя е отгледана от майка си. Живеят в къща на ул. "Лозенка" в Плевен, която е отчуждена. Като компенсация получава 2 апартамента в сграда, чието изграждане продължава 20 години. В този период майка й се жени повторно, а през 1996 г. претърпява инсулт и за нея се грижи новият й съпруг. Впоследствие, според Иванка, майка й е заблудена да се откаже от имотите си в полза на втория си съпруг. Иванка е лишена от наследство и започва поредица от съдебни битки. След много дела и няколко психиатрични експертизи, Иванка е осъдена и вкарана в психиатричната болница в Ловеч за лечение.

"Разочарована съм от съдебната система - прокуратура, съд, полиция, както и от здравеопазването. Срещу мен от 2008-а година насам имаше скалъпени три наказателни дела. Първото беше по повод скандал, а второто и третото са скалъпени по повод жалби от едно лице, което съдя за апартамент на майка ми - Венеци Петров, който е бивш полицай. Убедена съм, че не е случайно през 2014-та година делото да се води от съдия, който го води и през 2016-та. Вещото лице, явило се във второ съдебно заседание през 2014-та, се яви и в делото от 2016-та. Прокурорът Борислав Дамянов се яви по делото през 2014-та, яви се и през 2016-та. Двама от лекарите, извършили експертизата тази година, са участвали и в петорна експертиза по предишно дело. Те няма как да дадат различно становище", разказа Иванка от психиатрията в Ловеч, сравнявайки случващото се като репресия върху нея. Тя ще прекара месец в болницата.

Нейният адвокат Християн Бойнин заяви, че в мотивите няма абсолютно никаква конкретика за нейните агресивни състояния, които да докажат, че тя е обществено опасна. Според него не става дума за конспирации, а за един кръговрат - влезеш ли веднъж с епикриза вече си отритнат от обществото и "дамгосан". В момента делото се обжалва пред Окръжен съд и се иска петорна повторна експертиза от вещи лица, които досега не са били ангажирани с казуса.