Шахматисти на Спартак Плевен XXI спечелиха две квоти за Европейско първенство

Белослава Кръстева и Калоян Попвасилев са вицешампиони на България

От 2 до 8 ми април в Пловдив се проведоха Държавните индивидуални първенства по класически шахмат. Плевенският шахматен клуб Спартак Плевен XXI участва с 5 състезателя в различни възрастови групи. Белослава Кръстева – девойки до 12 години, Гергана Димитрова – девойки до 18 години, Калоян Попвасилев и Владимир Върбанов – юноши до 14 години и Румен Кънчев – юноши до 16 години. Треньор и водач мс Михаил Гигов.

След спечелената Купа България за мъже и Купа Янтра за юноши, както и няколко медала и призови класирания до момента, ръководството на плевенският клуб имаше очаквания за нови шахматни успехи. И тези очаквания се оправдаха, информират от клуба.

В групата до 12 години за девойки плевенчанката Белослава Кръстева се представи блестящо. С 7.5 точки от 9 възможни Белослава раздели първото място с Елиф Мехмед и само 5 стотни по допълнителни показатели не й достигнаха да се окичи със златният медал. Второто място й дава квота за участие на Европейско първенство.

В групата до 18 години Гергана Димитрова се представи много добре. Многото равни срещи й изиграха лоша шега и въпреки, че финишира само с една загуба от световната шампионка Нургюл Салимова, трябваше да се задоволи с 4-то място.

При юношите до 14 години Калоян Попвасилев и Владимир Върбанов се представиха страхотно. Въпреки, че бяха под номер 8 и 9 в стартовият лист, плевенските шахматисти не оставиха съмнения за своята класа. С 6.5 точки от 9 партии Калоян се окичи със сребърния медал, който му дава квота за участие на Европейско първенство. В последната си партия Влади Върбанов се бори за победа, която го правеше вицешампион, но завърши реми и в крайна сметка раздели 3-тото място с 6 точки от 9 възможни, а по допълнителни показатели остана на 4-то място.

Добро представяне и за Румен Кънчев, който започна първенството на първите маси и го завърши отново там. Румен беше 13-ти в стартовия лист и се класира на 11-то място с 4 точки.

На 8 и 9 април се проведоха състезания по ускорен шахмат. Състезателката на Спартак Плевен XXI Белослава Кръстева отново бе на висота и с 6.5 точки от 7 възможни се окичи със сребърен медал. В групата до 14 години Калоян Попвасилев стана 6-ти , а Влади Върбанов 10-ти. При 16 годишните Румен Кънчев се класира на 13-то място. При девойките до 18 години , Гергана Димитрова се класира на 5–то място.

Първенствата в Пловдив завършиха с блиц. Гергана Димитрова се класира на 4-то място с 3.5 т. от 7 партии. Владимир Върбанов се класира 6-ти , Калоян Попвасилев остана 9-ти с 4.5 точки, а в групата до 16 години Румен Кънчев се класира на 11 място.