Първите 6 пилота, обучавани по новата летателна подготовка във ВВС, доказват, че са първокласни

Изпитите се провеждат на летище Долна Митрополия

Международният ден на авиацията и космонавтиката бе първият от двата дни, в които първите шест пилота, обучавани по новата интензивна летателна подготовка във ВВС, се явявят на последния изпит, покриващ изискванията за придобиване на класна специалност „Военен пилот – І-ви клас”. Изпитите се провеждат на летище Долна Митрополия.

Практическите контролни проверки по бойно използване и техника на пилотиране на самолет L-39ZA извършват командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, заместник-командирът бригаден генерал Кръстев и инспекторът по летателна подготовка в Долна Митрополия майор Пламен Иванов.

Първите трима, които доказваха уменията си снощи бяха капитан Янчо Христов, капитан Борис Масларов и старши лейтенант Кирил Гинев. Днес ще бъдат изпитани останалите трима – капитан Владимир Петров, старши лейтенант Георги Велев и старши лейтенант Светослав Петров.

Програмата за интензивна летателна подготовка стартира през ноември 2014 година. Наложи я спешната необходимост от пълна трансформация на стария модел на подготовка на летателния състав. При него достигането на класна специалност „Военен пилот – І-ви клас” беше несигурно, някъде в неясното бъдеще, обикновено около пенсионна възраст, при това на много по-ресурсоемки самолети. С нововъведената подготовка пилотите ни придобиват първокласни способности по бойно използване за кратко време, в млада възраст, като наред с това се разходват значително по-малко ресурси.

За първи път от много години млади летци натрупаха нальот от над 300 часа и усвоиха способности по приборна подготовка, полети в сложни условия на минимума денем и нощем, сложен пилотаж, групова слетяност, действие по земна и морска цел единично и в двойка, визуално въздушно разузнаване, прехват и атаки на въздушна цел – единично и в двойка, прехвати по Air Policing, маневрен въздушен бой.