Окаяно е състоянието на улица "Гургулят" в Плевен (Снимки)

Местни жители потърсиха съдействие от председателя на Общинския съвет

Живущи на улица "Гургулят" в Плевен се срещнаха с председателя на Общинския съвет Мартин Митев, за да поставят въпроса с окаяното състояние на част от нея. Отсечката, за която става дума, е в централната част на града, точно зад Регионалния исторически музей, и дупките й видимо контрастират с новия асфалт на велоалеята в съседство.

"По тази улица не е правено нищо с години, газим кал през повечето време. Всички съседи могат да потвърдят това, което ви казвам. И при дъжд, и при сняг тук не може да се мине. Когато вали се образува цяло езеро. Обикаляме и ние, и майките с количките, и възрастни хора“, заяви на срещата Мария Георгиева. Жената живее от години в района и не е единствената, която смята, че случващото се не е нормално за един областен град като Плевен.

За да се срещнат с председателя на местния парламент на „Гургулят“ се бяха събрали и други живущи в района, който също споделиха, че от години обикалят институциите и обясняват за проблема с тази част от улицата.

"Тук и на блатните птици не е комфортно, но ние, данъкоплатците, по неволя с патерици, с детски колички, с велосипеди, сме принудени ежедневно да преодоляваме калта и дупките“, заявиха хората.

Тяхната молба към Мартин Митев е за съдействие за основен ремонт на отсечката - изграждане на канализация и асфалтиране на 100-метровия участък от „Гургулят“. Освен калта и дупките, проблем за тази част от "Гургулят“ са и автомобилите, които въпреки забраната за преминаване, използват участъка като по-кратък път и допълнително влошават проблема с настилката.

В района се намира и една от къщите на „Жилфонд“, която по думите на местните е в окаяно състояние и е опасна за живеене.

Проблемите на „Гургулят“ в момента се допълват и от избуялата трева. "От „Паркстрой“ косят само покрай велоалеята, останалото пространство е обрасло и тревата достига застрашителни размери. Кой знае какво има вътре, човек не смеe да пристъпи“, споделиха още живущите.

Те поставиха въпроса и за гараж в района, за който не е ясно има ли нужните разрешителни за него. "Калната "Гургулят“ изглежда абсурдно не само на фона на новата велоалея, а поради факта, че на една ръка разстояние от нея се намира Регионалния исторически музей, сградата на плевенската жандармерия и един от историческите обекти на Плевен - част от стената на крепостта Сарая, изградена през 17 век. Какво ли биха си помислили посетители на Плевен, дошли в района - за разходка по велоалеята или до музея, като видят тази гледка“, казаха още на срещата с Мартин Митев живущите в тази част на улицата.