Представители на Световната банка разясниха проект "Предприемане на бизнес 2016" в Плевен

На глобално ниво се проследяват 11 индикатора за предприемане на бизнес, а на национално – 5

Екип на Световната банка, ръководен от Тримор Мици, специалист "Развитие на частния сектор", посети днес Община Плевен, за да представи поднационалния проект „Предприемане на бизнес 2016”. Той се срещна с кмета Георг Спартански и зам.-кметовете по териториално развитие арх. Невяна Иванчева и по финанси Милен Яков. Toва информират от пресцентъра на местната управа.

Мици обясни, че Европейската комисия се е обърнала към Световната банка с молба да се осъществи по-подробно и обхватно проучване на два етапа в шест държави, като в първия етап влизат България, Румъния и Унгария. В рамките на поднационалния проект в страната ни, освен в столицата, ще се извърши проучване и в Плевен, Русе, Бургас, Варна и Пловдив, за да се наберат по-реалистични данни.

На глобално ниво се проследяват 11 индикатора за предприемане на бизнес, а на национално – 5, допълни Тримор Мици. Това са стартиране на бизнес, получаване на разрешение за строеж, достъп до електричество, регистрация на собственост и изпълнение на договори. В набирането на информация ще се проучат практиките на общински администрации, съдии и съдебни служители, представители на търговския регистър, кадастър, енергиен регулаторен орган, както и юристи, архитекти, предприемачи и други експерти от частния сектор.

"Важното е какво се случва след изготвянето и представянето на доклада във всеки от избраните центрове. Идеята е да помогнем и на местните власти да открият къде има проблеми, забавяния и как може да се повлияе положително на процеса на предприемане на бизнес и икономиката да се активизира. Докладите ще дадат и преглед на добрите практики, които могат да се споделят”, каза още Мици.

Кметът на Община Плевен Георг Спартански изрази убеденост, че заключенията ще дадат представа къде сред останалите се намира конкретният регион, както и какво може да се подобри. Ако се подадат некоректни данни, не подвеждаме Световната банка, а себе си”, беше категоричен Спартански.

Очакванията са след събирането и обработването на информацията, финалният доклад да бъде представен през пролетта на 2017 г.