Майките на Цвети и Влади: Хюриет Сюлейманов се подиграва с цялата държава

Галя Горанова подозира, че убиецът без книжка се е завърнал в България

Хюриет Сюлейманов е поредният беглец от правосъдието у нас. Той остави три трупа на пътя край Луковит и избяга от местопрестъплението. Карал в насрещното платно, без книжка, каквато никога не е имал. Имал обаче 90 криминални регистрации и 12 присъди. Днес е осъден на 15 години затвор. Осъден е обаче задочно, защото след като мярката му беше променена от "задържане под стража" в "домашен арест", Сюлейманов изчезна. Малко преди това близките на жертвите предупредиха: ще се укрие, опитва да плаща, за да не бъде осъден.

В началото на годината беше обявен за общонационално издирване, а тази седмица - и за международно. Ако бъде задържан, Сюлейманов ще бъде екстрадиран в България, за да излежи присъдата си, съобщи Нова телевизия.

Влади, Цвети, Ники и Иван са неразделните приятели. На фаталния 5 май 2014 г. те пътуват от Плевен за София, за да се явят на изпит. Край Луковит челно в колата им се забива тази на Сюлейманов. Влади и Ники загиват на място, а Цвети – два месеца по-късно.

През юни 2015 г. Ловешкият окръжен съд осъжда виновника за катастрофата на 15 години затвор. Но той вече е избягал от страната.

Въпреки че се издирва от полицията, близки на загиналите студенти твърдят, че Хюриет разполага с два профила в социалните мрежи - един с турското, и един с българското си име. Активен е и лесно може да бъде проследен. Но все още не е заловен.

По последни данни на родителите на жертвите до преди дни Сюлейманов е бил в Германия, а сега вече е твърде вероятно да е в родината.

"Държавата е на автопилот. Не спете спокойно! Не става дума за корупция, а за фрапираща невъзможност на системата да се оправи. Държавата трябва да си свърши работата, защото ако зависи от нас, лесно ще я свършим, но нещата няма да са по правилата. Искаме правилата да се спазват", каза в ефира на "Събуди се" майката на загиналия Влади - Галина Горанова. Тя допълни, че в петък Хюриет е имал рожден ден и подозора, че циганинът вече не е в Германия, а вероятно се намира на територията на България

Според майката на Цвети пък Сюлейманов се подиграва както с паметта на жертвите, така и с цялата държава. "Цяло министерство и цяла прокуратура не могат да му приведат присъдите, 90 дела, не могат да го спрат през граници, не могат нищо да направят срещу него. Като него са десетки хиляди. Не бъдете спокойни, заплашени са и вашите деца", коментира Валя Таслакова в ефира на Нова тв.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен