Срещу войната по пътищата: Глобите за превишена скорост скачат двойно

Промени в закона предвиждат и санкции до 5000 лева за шофиране без книжка

Новите мерки срещу войната по пътищата са предложени в Транспортната комисия в парламента, а до месец трябва да се гласуват окончателно и от депутатите, съобщи Нова телевизия.

Най-важните от тях са: колкото повече превишаваме позволената скорост, толкова по-голяма глоба ще плащаме. И то по две.

Сега например за до 50 км/ч над позволеното глобата е 300 лева, а за всеки 5 км/ч отгоре ни наказват с още 50 лева. С промените тези глоби стават двойни. Така, при 120 км/ч в града, където максимално разрешената скорост е 50 км/ч, санкцията ще е 1000 лева.

С пъти скачат и глобите за каране без книжка. Всяка седмица катаджиите спират около 600 такива водачи. С промените глобите скачат многократно – до 1500 лева, ако те хванат без книжка за първи път, и до 5 хиляди лева – при повторно нарушение.

Глоба ще има и за собствениците, които дават ключовете на колата си на млади момичета и момчета без книжка. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи предлагат въпросните коли дори временно да бъдат конфискувани.

Въвежда се и категория "нов водач", В нея ще влизат шофьори в първите две години зад волана. За тях ще има ограничения, както за мощността, така и за кубатурата на колите, които управляват.

А от 1 декември до 1 март всички шофьори трябва да карат с гуми с грайфер минимум 4 мм, а при сняг или лед с гуми, предназначени за зимни условия или летни гуми с вериги.