Полиция и пожарна вардят около църквите в Плевен по Великден

Създадена е и организация за осигуряване на безопасността на движението по пътищата в празничните дни

ОД на МВР – Плевен създава организация и набелязва мерки за опазването на обществения ред и безопасността по време на честванията на Възкресение Христово – Великден и 6-ти май – Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия, както и свързаните с тях почивни дни.

Ще бъде осигурено полицейско присъствие в районите около обектите, където ще се извършват религиозните мероприятия по време на големите християнски празници. Планирани са специализирани операции, с оглед превенция и противодействие на правонарушенията при осигурено взаимодействие с териториалните структури на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Провеждат се срещи с ръководителите на лица, извършващи частна охранителна дейност в местата, където се очаква да се състоят празнични мероприятия, с оглед подобряване на бдителността и пропусквателния режим в охраняваните от тях обекти.

Ще бъде завишен контролът при транспортирането, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелни оръжия, боеприпаси и пиротехнически средства с цел недопускане на инциденти, съобразно изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Създадена е организация за осигуряване на безопасността на движението по пътищата в дните с интензивен пътникопоток преди, по време и след празничните и почивни дни – На 28 и 29 април и на 1 и 2 май, както и на 6 и 8 май ще се осигури максимален брой полицейски екипи по направление от и към големите населени места и граничните контролно-пропусквателни пунктове за организиране и подпомагане на движението и недопускане образуването на автомобилни колони.

Дейността на служителите, работещи по контрол на движението по пътищата, ще бъде насочено основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, контрол над водачите с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство, както и над водачите с опасно и демонстративно управление на МПС без необходимата дистанция – т. нар. движение“ в пакет“; които извършват рискови маневри, изпреварване и преминаване от една лента в друга, създавайки непосредствена опасност за останалите участници в движението.

Служителите от „Пътна полиция“ ще предприемат действия за улесняване пропусквателната способност чрез регулиране и насочване на автомобилните потоци, контрол и регулиране на движението и паркиране в районите на масово посещавани обществени места, на които ще се провеждат мероприятия.

Ще се осъществи стриктен контрол по спазване Заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ за въвеждане на временна организация на движението по участъци от републиканската пътна мрежа на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и спациализирана строителна техника, за времето от 16 часа до 20 часа на 28 април и на 5 май 2016 година и от 14 до 20 часа на 2 и на 8 май 2016 година.

На 1 май срещу 2 май 2016 година и на 6 май срещу 7 май 2016 година между 22 часа и 1 часа ще се планират и проведат специализирани полицейски операции „Алкохол и неправоспособност“ като внимание ще се обръща на третокласните и общински пътища, районите в област Плевен на посещавани питейни заведения и дискотеки. При проверките ще се акцентира основно върху управление на МПС под въздействие на алкохол и без правоспособност, като се взима отношение и спрямо водачи и пътници без поставени обезопасителни колани, в това число и на задните седалки.

Служителите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен извършват проверки на църкви, параклиси и други православни храмове, в които ще се провеждат тържествени ритуали. Дават указания на църковните служители за ограничаване на предпоставките за възникване на пожари. Осигуренена е готовността на екипи за осъществянане на ефективни пожарогасителни и спасителни действия.