Номинираха проф. Горчев за първата национална награда "Евлогий и Христо Георгиеви"

За принос към българското общество

Чл.-кор., проф. д-р Григор Горчев, д.м. - пионер във въвеждането на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и активно налагащ модерната високотехнологична медицина в България е един от тримата професори, номинирани за първата награда "Евлогий и Христо Георгиеви" в областта на образованието.

Другите две номинации са за проф. Минко Балкански - физик от български произход , преподавател в университета "Мария и Пиер Кюри" в Париж и в още 33 университета в цял свят и историкът от Великотърновския университет проф. Христо Глушков - един от най-големите изследователи на живота и дейността на Евлогий и Христо Георгиеви.

Официалното представяне на номинациите в област „Образование“ се сътоя на 27 април в Софийския университет. Наградите са учредени в знак на признателност към известните карловски предприемачи и щедри дарители от 19 в., обезпечили средствата за изграждането на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Право на номинация в област „Образование” имаха български граждани, които със своята дейност допринасят за развитие на българското образование във всички негови форми, а самите номинации са предложени от ректорите на университети в България и се утвърждават от Организационният комитет на национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса.

Това информираха от МБАЛ "Св. Марина Плевен".Снимка на Деня

Щрихи от Плевен