"Звъника" ще изпълнява химна на руската космонавтика в "Игра на хорове" (Видео)

"Земля в иллюминаторе" e песен на руската рок група "Земляне"

Както вече известихме, петата задача в "Игра на хорове" се нарича "Руски песни по повод победата над хитлерофашизма". Смесен хор "Звъника“ при Център за работа с деца, гр. Плевен, ще трябва да подготви песента "Земля в илюминаторе“. Изпълнението им ще видим на 6 май, петък.

Песента, която плевенският хор трябва да подготви, е на руската рок група "Земляне" от 1983 г. Тя е сред най-известните вокално-инструментални ансамбли (ВИА) в Съветския съюз. Известни са именно със "Трава у дома" ("Земля в иллюминаторе"), която е химн на руската космонавтика.

"Трава у дома" всъщност е заглавие на стихотворение на Анатолий Поперечний. В оригиналния му вариант става дума за всичко друго, но не и за илюминатори, космодруми и метеорити. Поперечний преработва текста по молба на композитора Владимир Мигуля, който искал да напише песен, посветена на Деня на космонавтиката. Той изпълнява "Трава у дома" за първи път през 1982-ра, а на следващата година я записва група "Земляне". Оттогава тя е най-популярната песен на земляните.