Заплахи за рязане на пръсти след разследване на Нова тв в Долни Дъбник (Видео)

Изпратено е писмо до полицията, тя ще извърши проверка

Миналата седмица Нова телевизия показа как в община Долни Дъбник определени хора прибират хиляди левове общински и европари. Видяхме човека, който предложи подкуп на екипа на медията, за да не излъчва репортажа. Нова го излъчи и последвали заплахи. Герой в репортажа бе човека, който ремонтира почти всички строителни обекти в Долни Дъбник, но не ги завършва. Човекът, който се опита да подкупи екип на Нова - Начо Танев.

Веднага след репортажа прокуратурата е самосезира. "Ще трябва време за това, изминало е време, изтекли са документи. Не знаем какво има и какво ще се намери”, заяви Славчо Славчов, изпълняващ длъжността окръжен прокурор на Плевен. Самосезира се и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Веднага на място в село Градина бяха изпратени експерти, които констатираха отново некачественото изпълнение и дадоха срок на общината до 1 юли проблемът с отводняването да бъде отстранен.

От прокуратурата също обещават да вземат мерки. Обясняват, че ще бъдат разпитани и хората извършили строителните работи. Един, от които е Начо Танев, който по това време е бил собственик на една от фирмите - изпълител. Според общински съветници именно той прави всички ремонти в общината чрез приближени фирми вече втори мандат.

Начо Танев е безработен и по документи няма никакви фирми. На практика обаче той и негови работници извършват много от ремонтите в Долни Дъбник.

А кой възлага повечето ремонти в Долни Дъбник на фирми до Начо Танев? Оказа се, че кметът на Долни Дъбник не обича да дава официални интервюта. Но иначе е категоричен, че няма злоупотреби с общински и европейски пари. Така и не бе получен отговор от кмета на община Долни Дъбник защо почти всички строители ремонти се извършват от Танев и работниците му.

Въпреки обяснението на Начо Танев, че честно и почтено е спечелил поръчките, той все пак предложи подкуп на екипа на Нова да не го споменава в репортажа.

С него се срещнал, Христо Гешов в ролята на подставено лице.

"Начо Танев още в предварителния ни разговор по телефона намекна, че е готов да плати само и само да не черним името му”, обясни Христо Гешов. "На самата среща в Луковит Начо Танев извади една салфетка и написа сумата от 15 000 лева. Впоследствие каза, че трябва да се уточним, той работи с много фирми, срещал се с много хора, да не излиза подобно нещо в ефир. На другия ден вече се видяхме на съвсем различно място, където беше със съпругата си и внучето си, и каза, че си правим взаимна услуга, аз спирам репортажа, а съответно той ще ми даде безлихвен заем за 15-20 години."

След излъчването на репортажа последвали и заплахите срещу Гешов. "Той ми се обади веднага след излъчването на репортажа в "Здравей България". Думите му бяха нещо от сорта на: „Приятелю, защо трябваше да го излъчвате”. Казах му, че причината, поради която се виждахме и в Луковит, и на бензиностанцията е, че той ми предлагаше пари. Заплахите започнаха час-два по-късно. От фалшив профил във Facebook ми беше написано едно послание на латиница, в което пише, че ще ми отрежат пръстите на краката и че ще реже час по час от мен. После започнаха с анонимни номера, които звъняха непрекъснато и мълчаха и в последствия започна един разговор с Марин Станчев, син на Начо Танев, а по-късно той ми изпрати снимката на къщата, в която живея в Червен бряг”, разказва Христо Гешов.

"Изпратено е писмо до полицията в Червен Бряг, тя ще извърши проверка, но не мога да ви кажа какъв ще е резултатът”, заяви прокурор Славчо Славчов