Министър Кунева награди директора на ПГ по туризъм "Алеко Константинов" - Плевен

Малинка Маринова сред носителите на наградата "Свети Иван Рилски”

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева връчи на четирима училищни директори, постигнали високи резултати в професионалната си дейност и с принос към образованието, традиционните награди на името на Свети Иван Рилски. Както всяка година, церемонията се състоя в Рилския манастир на 11 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, информират от МОН.

С грамота, икона на Свети Иван Рилски и парична награда от 1000 лева бяха отличени Катя Трифонова Димитрова, директор на СОУ „Петко Рачов Славейков“ – гр. Видин; Зоя Кирилова Петрова - директор на ПГ по горско стопанство и дърводобив „Сава Младенов“ в гр. Тетевен;. Малинка Димитрова Маринова - директор на ПГ по туризъм „Ал. Константинов“ – гр. Плевен и Ангел Василев Янчев – директор на СОУ „Вела Благоева“ – гр. Велико Търново.

Преди тържеството бе отслужен молебен от игумена на манастира епископ Евлогий, който освети иконите, благослови и наградените директори, учители, представители на РИО и МОН, ученици и др. гости на тържеството.

Радвам се, че в българската образователна система никога не липсват истински всеотдайни мъже и жени, които са посветили своя живот на тази дълбокохуманна професия – учителството. Директорите имат още по-голяма отговорност – да дават сигурност, оптимизъм и вдъхновение на учителите. С тези думи министър Кунева поздрави отличените директори и им връчи наградите. Тя изтъкна приноса на всеки от наградените директори за развитието на тяхното училище и за обучението на учители.

Малинка Маринова е ръководила множество проекти по европейски програми, свързани с квалификацията на учители, модернизация на професионалното образование, участва в множество обучения, срещи, конференции и международни симпозиуми. Тя е и председател на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България.