Опитаха да опожарят и поругаха гроба на убитата студентка Вероника в Никопол

Родителите на момичето били шокирани от гледката, на която се натъкнали

Неизвестни се опитаха да опожарят и поругаха гроба на убитата студентка Вероника в Никопол, съобщи нейният баща Трайчо Трайков пред агенция "Монитор". В събота сутринта родителите отишли на гроба на убитото момиче и всичко си било нормално. На следващия ден, неделя, обаче, когато към 10,30 часа те отново отишли, били шокирани от гледката, на която се натъкнали. "Върху целия гроб имаше разстлани изкуствени цветя, под които бяхме поставили плюшените играчки и сърчица, които приятелките на Вероника донесоха на погребението и.

Цветята и част от играчките бяха изгорени. Наоколо окло гроба имаше разхвърляни кибритени клечки и един фас от цигара. Според мен опожряването е станало в събота вечерта малко преди дъжда, който всъщност е спасил от изгряне и кръста на дъщеря ми. Все едно забиха нож в сърцето ми. Повярвайте, заболя ме повече отколкото, когато видях трупа на дъщеря си след изваждането му от водата”, с болка и тъга в гласа едва проронва бащата Трайчо.

Той разказа, че гробищата в Никопол били обитавани от цигани, които идвали тук за да обират оставените подавки от близките на починалите. Според бащата възможно е опожаряването да е станало умишлено, но може и да е случайно. Това не е първото посегателство върху гроба на убитата студентка.

Бащата Трайчо разказа още, че крадци редовно задигат соларните лампи оставени върху гроба и в Никопол, както и на лобното и място във Велико Търново. Той съобщи, че заедно с още няколко семейства са водили разговори с депутати за законови промени и отпадане на съкртеното съдебно следствие за подобни случаи на жестоки убийства. „Какво се получава сега? Хващат убиеца, той си признава, и вместо доживотен затвор без право на замяна, му дават 30 години. А за добро поведение или ако работи, един ден, след 20-25 години той може да излезе отново на свобода”, възмущава се почерненият баща.

23-годишната студентка Вероника Здравкова изчезна на 28 февруари 2015 година около 19,00 часа в района на търновската жп гара, на път от работа за вкъщи. В деня на националния празник 3 март, рибарят Симеон Плачков откри тялото и в река Янтра. Като извършител на убийството беше арестуван рецидивистът Илиян Здравков. Той бе изправен пред съда и получи 30 години затвор, тъй като делото му се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие. Въпреки, че случаят вече се води приключен все още има твърде много въпросителни около изчезването на красивото момиче и това кой, кога, къде и как е извършил убийството й.