Студентите и Меглена Кунева стигнаха до консенсус за обща работа за увеличаване на средствата за стипендии

Вицепремиерът предложи да бъде създадена работна група

Студентите от Медицински Университет - Плевен, в лицето на Студентски Съвет и Асоциацията на студентите по медицина - Плевен, се обявиха против разделянето на професионалните направления на приоритетни и неприоритетни такива.

"По този начин стипендии за успех по проект "Студентски стипендии" няма да получат както всички направления в нашия университет, така и всички останали обявени за неприоритетни. Смисълът на стипендията е да стимулира доказани успехи и знания на студентите, а не да привлече такива към специалности без перспектива и успешна реализация", коментира Звездина Горанова пред Plevenutre.bg. Tя, като Председател на СС при МУ- Плевен и член на ръководството на Националното представителство на Студентските Съвети, присъства на среща с министъра на образованието и науката по-рано днес.

Студентите по медицина, фармация и дентална медицина останаха непреклонни и ще изразят недоволството си. Причината за протеста е, че студентите вече няма да получават европейски стипендии. Стимули за успех ще вземат само студенти от т. нар. приоритетни професионални направления. Сред тях са инженерните науки, математиката, педагогиката и др. Студентите по медицина ще могат да получават само стипендии за специални постижения в съответната област.

"На срещата стана ясно, че проектът не може да се промени, а другият вариант е да бъде спрян, но никой не желае това. В крайна сметка след проведен диалог се стигна до консенсус да се сформира работна група с 3 страни - студентите, МОН и Съвета на ректорите, която да започне преговори с Министерството на финансите за увеличаване на средствата за образование, а по конкретно за създаване на национална политика за предоставяне на стипендии, помощи и награди за студентите. И тя да включва средства за всички студенти и така да има един сигурен стимул без разделяне на приоритетни и неприоритетни направления", разказа Звездина Горанова.

Работата трябва да започне до две седмици, но ако всичко това не стане реалност, студентите на МУ - Плевен, както и цялата студентска общност, ще предприемат стачни действия.