Показват "Гена Димитрова – глас, който само боговете заслужават" в НИМ

Експонатите са дарени от племенницата й Милена Стойкова и от доц. д-р Свобода Гюрова от РИМ - Плевен

На 18 май в Националния исторически музей в 13.00 ч. ще бъде открита изложбата „Гена Димитрова – глас, който само боговете заслужават”, посветена на 75-годишнината от рождението на световноизвестната оперна певица и Деня на музеите – 18 май. Това съобщиха от НИМ. Експонатите в изложбата са дарени от племенницата й Милена Стойкова и от близката приятелка на певицата доц. д-р Свобода Гюрова от Регионалния исторически музей в Плевен.

Дарението включва двадесет предмета, някои от които имат изключителна експозиционна стойност. Сред тях са четири сценични костюма, принадлежали на оперната прима: официален тоалет от две части, официална рокля и два сценични костюма, изработени от атлаз, коприна и воал, украсени богато със златна бродерия, пайети, мъниста, перли и изкуствени камъни.

Триумфирайки повече от 35 години на световните оперни сцени, Гена Димитрова печели много престижни награди. Две от тях са включени в изложбата – Интернационален приз за висок принос към изкуството - „Златният стрелец”, с грамота от град Фоджа, Театро деле Фонти /1981 г./, и наградата „Джовани Дзенатело” - за най-добро изпълнение на партията на Джоконда от едноименната опера на Амилкаре Понкиели на сцената на „Арена ди Верона” през 1981 г. , заедно с Лучано Павароти. Тази награда представлява бронзова скулптура със сребърно покритие, екслузивен модел, единствен екземпляр. Статуетката е изработена от скулптора Алберто Дзукети от Верона.

Оперната прима е запазила в архива си афиши от постановки на оперите „Аида” и „Тоска” в „Ла Скала”, Милано /1989 г./; „Турандот” – гастрол на „Арена ди Верона” в Токио /1991 г./; „Турандот” – „Ла Скала” /1983 г./; „Набуко” – „Ла Скала” /1986 г./ и каталози на оперите „Аида” в „Ла Скала” и „Турандот” в „Арена ди Верона” /1983 г./, с подробна информация за композиторите и авторите на либретата, с нотни партитури на главните партии, със скици на декорите и костюмите на артистите.

Кариерата на прочутото сопрано започва през 1967 г. с операта „ Набуко” от Джузепе Верди в Софийската народна опера. Гена Димитрова е пяла на големите сцени на всички континенти – „Ла Скала”, Милано; „Арена ди Верона”, Верона; операта в Парма; Виенската държавна опера; Фестивалът в Залцбург; Метрополитън опера, Ню Йорк; „Ковънгардън”, Лондон и др. Работила е с най-големите диригенти и певци от миналото столетие. Музикалните специалисти твърдят, че ролите й на Абигайл от „Набуко”, на лейди Макбет от едноименната опера на Верди, на Норма от операта на Белини и принцеса Турандот от операта на Пучини са еталон за певческо майсторство.