Прокуратурата разследва данни за купуване на отговорите на матурите

Крими

19-05-2016, 16:44

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Районна прокуратура-Пловдив наблюдава досъдебно производство във връзка с изнесени в медиите данни за купуване на отговорите за проведената на 18 май 2016 г. матура по български език и литература за зрелостници. Разследването се води по чл. 209 от Наказателния кодекс – за въвеждане или поддържане у някого в заблуждение с цел набавяне на имотна облага и причиняване на имотна вреда.

За 24 часа по Закона за МВР в гр. Пловдив са били задържани две лица, които са били разпитани като свидетели.  Към настоящия момент няма повдигнати обвинения не заради извършена окончателна оценка дали е осъществено престъпление или не, а защото е от особена важност за правилната правна квалификация на деянието да се установят всички участвали в дейността и да се събере достоверна информация за първоизточника на решаването на въпросите от матурите и за  евентуалното им нерегламентирано  предварително изнасяне. Едва тогава може да се прецени какво престъпление е извършено и ролята на всеки от участниците.

Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив и в момента текат активни процесуално-следствени действия за установяване и събиране на доказателства по горепосочената информация. Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия