Подготвя се спешна промяна в наредбата заради Литекс

В момента никой не знае какво ще стане, сподели адвокат Радостин Василев

Изпада ли Спартак от "Б" група или догодина отново ще играе във втория ешелон. Този въпрос е сред най-обсъжданите в Плевен през последните часове, но никой не се наема да даде конкретен отговор. Причината - никой не е наясно какво изобщо се случва в българския футбол и как ще се сложи ред на настъпилия хаос.

Plevenutre.bg потърси за коментар по темата бившия адвокат на ЦСКА Радостин Василев.

"Подготвя се спешна промяна в наредбата заради Литекс. В момента никой не знае какво ще стане... Не е само Спартак.", сподели адвокат Василев, който е родом от Плевен.

Припомняме, че след сигурните изпадащи - Локомотив (Мездра), Септември (Симитли) и Добруджа, отборът на Спартак на теория също се смъкна под чертата. Плевенчани завършиха 0-0 с шампиона Дунав в мач от последния 30-и кръг на първенството в "Б" група и завършиха на 13-то място в крайното класиране. Съдбата на Спартак обаче засега е неясна заради сложната ситуация с Литекс и новата "А" група. Както е известно, първият тим на ловчанлии бе изхвърлен от елита и от следващия сезон по правилник трябва да се подвизава във втория ешелон. Това автоматично води до изпадане на втория отбор на Литекс от "Б" група, което пък води до спасение на 13-ия в класирането.

Ако обаче първият тим на Литекс бъде върнат в "А" група, то вторият отбор на ловчанлии, който заема 5-о място в класирането, вероятно ще остане в "Б" група и така изпада 13-ият. Бъдещето на ловешкия клуб като цяло обаче не е ясно, тъй като преди дни преименуваният на ПФК ЦСКА 1948 тим на Чавдар Етрополе стартира изкупуването на Литекс. Освен това форматът на първенствата в "А" и "Б" група не е обявен, като има вариант съставът на втория ешелон да се разшири до 18 или дори 20 отбора. Така че вариантът Спартак (Плевен) да се спаси може би изглежда по-възможен, прогнозират от "Дон Балон".

Друга любопитна подробност е, че при завръщане на ЦСКА в елита, най-вероятно те ще имат втори отбор в "Б" група по примера на Лудогорец и Литекс. Говори се, че и Левски ще се включи с отбор във втората дивизия на родния шампионат.