Благотворителна изложба събира средства за лечението на малката Яна

На откриването присъства и председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев

Благотворителна изложба с детски рисунки в помощ на лечението на малката Яна от Плевен бе открита в сряда в Къщата на художниците, съобщават от пресцентъра на ОбС-Плевен. Яна е само на 1 година и 7 месеца и е с диагноза двустранен невробластом. През 2015 г. момиченцето е оперирано в Тюбинген, Германия. Претърпява и шест химиотерапии. Поради съмнения за рецидив Яна трябва отново да замине за Германия за изследвания.

Изложбата в Плевен представя картини на деца от Арт школа „Таланти”, българско училище в Сиатъл, САЩ и 140-то СОУ „Иван Богоров” – София. Всички средства, събрани от продажбата на детските рисунки, ще бъдат преведени за лечението на Яна.

Изложбата беше открита от Ралица Петрова, ръководител на школа „Таланти”, която изказа благодарност на всички, подкрепили благородната инициатива.

Своята благодарност изказа и бащата на Яна – Цветан. На откриването на изложбата присъства и председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, който също засвидетелства своята пълна подкрепа за каузата. Той поздрави малките творци и се обърна към тях с думите: „Продължавайте да помагате на деца! Правете добро”. На откриването на изложбата беше и началникът на отдел „Култура” Стефка Григорова.

Благотворителната изложба за Яна ще остане в Къщата на художниците до края на следващата седмица и всеки, който има желание, може да подкрепи инициативата като закупи картина. За лечението на Яна е нужен хидрокортизон 20 мг, който не се внася в България и родителите са принудени да го набавят от Гърция. Освен това детето има нужда и от рейши, коластра за подсилване на имунната система и изчистването на организма от токсините от химиотерапиите и ядрено-магнитен резонанс. Фондът за лечение на деца поема разходите за изследванията на Яна в Германия, след това ще стане ясна и сумата, нужна за самото лечение.