ГПЧЕ – Плевен бе домакин на финална среща по международен проект

Участниците представиха финалните продукти от интелектуалната дейност

От 28 до 31 май Гимназия с преподаване на чужди езици бе домакин на международна среща по проект "Умения за живота: Грамотност".

Проектът е в рамките на ключова дейност "Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики” (КД 2), Стратегическо партньорство между училища. Организатор на проекта е High School “Stefan Procopiu” (Romania, Vaslui), партньори са Foreign Language Secondary School (Bulgaria, Pleven), 5th General Senior High School of Aigaleo (Aigaleo, near Athens, Greece), Yildirim Beyazit Anadolu Lisesi (Bursa, Turkey), ISISS Cicognini Rodari (Prato, Italy). Целева група за изпълнение на проектните дейности са учители и ученици от ГПЧЕ – Плевен. Стратегическото партньорство в сферата на училищното образование е насочено към развитието на иновативни педагогически практики и инструменти в сферата на училищното образование, насърчаване развитието, трансфера и приложението на добри практики в подкрепа на непрекъснатото внедряване на методи за обучение на учители, насърчаване на междукултурното разбирателство и изучаването на чужди езици, насърчаване на развитието на съвместни проучвания и изследвания в сферата на училищното образование, подпомагане на признаването и сертификацията на знания и компетентности на национално ниво посредством Европейски и национални квалификационни рамки и инструменти за валидиране и др.

На заключителната среща партньорите отчетоха успешно реализираните цели по проекта – развити са умения за грамотност (четене, писане, говорене и слушане) и широко приложимите ключови умения (критично мислене, комуникация и партньорство, комуникация на чужд език и др.), усвоени са стратегии за развиване на грамотността и окуражаване на четенето за удоволствие, развити са знанията и уменията на учителите в дизайн и организация на дейности и уроци, които помагат на учениците да развият техните ключови компетентности и умения в грамотността, насърчен е обменът на иновативни практики и опит между европейските училища чрез разработване на учебни материали на базата на стратегии за четене, писане, говорене.

Участниците в проекта представиха финалните продукти от интелектуалната дейност - методически ръководства "Умения за живот: Грамотност" и "Умения за живот: Межупредметни връзки". Методическите ръководства ще бъдат отпечатани през месец август и екземпляри от тях ще бъдат дарени на РБ „Христо Смирненски“ – Плевен, Педагогически колеж, Плевен, училищни библиотеки и др. Това информираха от плевенската гимназия.