Предоставят 350 хил. ваксини срещу заболяването нодуларен дерматит за Северна България

Обработва се цялото поречие на река Дунав

До 13 юни ще продължи пръскането с летателна техника на местата, където се намножават кръвосмучещи насекоми, пренасящи заболяването Заразен нодуларен дерматит. Целта е да се намали популацията им като част от мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването. Това заяви директорът на Областна дирекция по безопасност на храните, град Русе.

Обработва се цялото поречие на река Дунав. Д-р Райков поясни, че за района на Русе самолетите излитат от летателната площадка край Щръклево и обработват територията от Русе до Никопол. Втората площадка, която се използва е край Гривица, област Плевен и покрива територията до Брегово.

Д-р Райков подчерта, че пръскането е съобразено с изискванията за опазване на пчелите и се извършва единствено в ранните часове на деня – 6:00 до 10:00 часа.

"Ние сме уведомили всички кметове на общини на територията на областта и информацията е достигнала до пчеларите. Важно е стопаните да предпазят пчелните си семейства, като не ги допускат в обработваните зони по време на третирането“, добави той. Препаратът, с който се третират площите е цитрол, като облитанията на самолетите е на височина над 10м. от растителността. Целта е облакът прах да остане по-дълго във въздуха, за да може да действа върху летящите насекоми.

Д-р Райков допълни още, че другата седмица ще се получат ваксини, за да се започне ваксинацията на едро преживните животни. За Северна България са предвидени 350 хил. броя ваксини.