Представиха добри иновативни практики на бизнеса в Северозападния район

Плевен бе домакин на заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район

На 14-15 юни 2016 г. в зала „Плевен”, в сградата на Областна администрация-Плевен се проведе заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район, съвместно с Регионалния координационен комитет към него. Заседанието беше открито и ръководено от г-жа Ралица Добрева - председател на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район и областен управител на област Плевен.

В заседанието взеха участие представители на министерства, областните управители на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч, кметове на общини от петте области, представители на национално представените работодателски организации и синдикати, на Администрацията на Министерския съвет, на Агенция „Пътна инфраструктура“, представители на бизнеса, както и представители на академичните среди.

След проведено гласуване за заместник - председател на Съвета за периода 01 юли до 31 декември 2016 г. е избран инж. Огнян Ценков - кмет на община Видин. Представител на Дирекция „Централно координационно звено“ в Администрацията на Министерския съвет запозна присъстващите с актуална информация за изпълнението на Приоритетна ос 2 „Околна среда и инфраструктура“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество и проектите за екологосъобразно обезвреждане на опасни пестициди и опасни отпадъци от бита на територията на цялата страна. На заседанието се представи, обсъди и одобри Годишният доклад за наблюдение на изпълнението на Регионалния план за развитие на Северозападен район (2014-2020 г.) за 2015 г.

Представител на Агенция „Пътна инфраструктура” представи информация относно предвидените за рехабилитация през 2016-2017 г. пътища от републиканската пътна мрежа на територията на Северозападен район. Представени бяха добри иновативни практики на бизнеса в Северозападния район. Експерт от Министерството на земеделието и храните запозна членовете на Съвета с възможностите за общините на територията на Северозападния район по Програмата за развитие на селските райони. Представители на Управляващите органи на оперативните програми информираха участниците в съвместното заседание за напредъка по оперативните програми, съфинансирани от фондовете на Европейския съюз, на територията на Северозападен район към месец юни 2016 г.