Одобриха проекта на Община Плевен за закупуване на два хибридни автомобила

Ползите ще са видими - нулеви емисии, по-малко замърсяване на въздуха и по-малко шум

С помощта на Националния доверителен екофонд ще бъдат купени 34 електрически и 10 хибридни автомобила, а използването им ще доведе до спестяване на 138 т въглероден диоксид годишно. Пилотната схема беше обявена в края на март и е с бюджет 1 млн. лв.

Одобрени са проектите на 22 общини, 3 министерства и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, които ще получат субсидия от 20 хил. лв. за електромобил и по 10 хил. лв. за хибриден тип „plug in“. Сред одобрените общини е и Плевен, с проект за закупуването на два хибридни автомобила, съобщават от местната управа.

Общински съвет - Плевен, на сесия подкрепи предложението за осигуряване на съфинансиране по Проект за закупуване на два хибридни електрически превозни средства (ХЕПС) по пилотна схема за насърчаване използването на електромобили по Инвестиционна програма за климата на Националния доверителен екофонд. Осигуреното съфинансиране на инвестиционното намерение е в размер до 80 000 лева. Ползите от този проект ще са видими - нулеви емисии, по-малко замърсяване на въздуха и по-малко шум. От 15 юни 2016 г. са приети и по-ниски екотакси при закупуването на този вид автомобили. Те са с 30 % по-ниски за електромобилите и 15 % по-ниски за хибридните.