Опечалени родители: Готови сме да тръгнем за Германия и сами да заловим убиеца на децата ни!

"Мъртвешкият сън, в който са изпаднали държавата и властите, пробуди нашият гняв", заяви Валя Таслакова

"Мъртвешкият сън, в който са изпаднали държавата и властите, пробуди нашият гняв. Чакаме още малко да видим дали прокуратурата ще благоволи да си помръдне пръста. Разбира се, това няма да стане, а ние вече сме готови да тръгнем за Германия и да заловим убиеца на децата ни", заяви пред вестник "България Днес" Валя Таслакова, майка на брутално прегазената край Луковит Цвети.

Изминаха три месеца откакто Върховният касационен съд (ВКС) осъди окончателно на 15 години затвор циганина Хюриет Сюлейманов за това, че на 5 май 2014 г. премаза с БМВ-то си край Луковит четирима младежи. Рецидивистът с над 90 висящи производства и без шофьорска книжка оставя на пътя в локва кръв безжизнените тела на 20-годишните Владислав Горанов и Николай Менков. Цветелина Таслакова и Иван Гюмишев са ранени тежко, като момичето издъхва след поредица от операции.

С постановяването на присъдата от ВКС моментално бе издадена и европейска заповед за арест за избягалия през граница през февруари 2015 г. убиец. Въпреки официалния документ, който би трябвало да гарантира своевременното залавяне на бруталния рецидивист, действия по издирването му така и не са предприети.

Безхаберието на властите граничи с престъпление, тъй като още от духването от България на Хюриет бе ясно, че той се е установил в Германия. Според информацията, с която се сдобили опечалените родители и която са предоставили на разследващите, Сюлейманов на три пъти е сменял местоположението си.

Първоначално се установява в Аахен. Оттам чрез създаден фалшив Фейсбук профил следи новините относно съдебния му процес у нас. Малко преди делото му да премине на втора инстанция, на която той също е осъден на 15 години затвор, циганинът се мести в малкия град Лудвигсбург. След като висшите магистрати решават окончателно съдбата на Хюриет, той решава да се прехвърли в Щутгарт, където евентуалното му издирване ще се окаже по-трудно.

За това свидетелства и обаждане, което получава една от почернените майки - Валя Таслакова, от Германия. Непознат мъж й дава точния адрес на Сюлейманов и обяснява, че го вижда всеки ден, и то зад волана. Тя веднага подава сигнал до прокуратурата, която вече трети месец проверява сигнала.

Опечалената майка е категорична, че ако ситуацията се запази още малко така, сама ще тръгне заедно с родителите на другите загинали деца за Германия. Обсъден е и вариантът да бъде обявена награда за главата на душманина и въпреки че това противоречи на нашето законодателство, покрусените семейства са готови на тази крайна стъпка.

"Разбирам последствията от всичко, все пак съм адвокат и лично водех битката в съда за осъждането на този примат. Но щом нашите формални институции нищо не правят и доказаха, че са една празна кухина, ние ще направим нещо", категорична в Валя Таслакова.

Борбата в името на справедливостта на осиротелите родители взе и друга форма. В памет на Влади, Цвети, Ники и на всички загинали деца от град Плевен сдружение "Справедливост" предприе нова кампания за събиране на средства за ремонт и реставрация на храм "Света Троица" в града под наслов, че вярата в справедливостта е водещата им сила.

"Нека в памет на децата ни, които не са сред нас, за да сме пример за благородство и чест на живите деца, да увенчаем и тази кауза с успех!", споделят инициаторите на кампанията.