Хюриет Сюлейманов трябва да бъде екстрадиран в България до 60 дни, за да влезе в затвора

Справедливостта трябва да се случва всеки ден, за това се борим през тези две години откакто децата ни ги няма, каза адвокат Горанова

"Не търся възмездие, а справедливост. Справедливостта трябва да се случва всеки ден, за това се борим през тези две години откакто децата ни ги няма". Това заяви в "Денят започва" по БНТ адвокат Галя Горанова - майката на една от жертвите на катастрофа край Луковит. Шофьорът убиец Хюриет Сюлейманов, който избяга от правосъдието, беше открит в Германия след близо година и половина издирване.

Адвокат Горанова изрази притеснение, че може германският съд да не екстрадира Сюлейманов.

"Докато чакахме осъдителната присъда, видяхме много неща - всички "екстри", които могат да се случат. Поради тази причина се надявам да се направи много сериозен анализ - не защото този случай е наш, а защото този случай е показателен. И евентуално, ако се откриват слабости, да има промяна в законодателството. Притеснението го има, но смятам, че този изключително тежък резултат - три мъртви деца, 15 години затвор, 90 регистрации и 12 присъди, ще бъде доказателство пред германските власти, че този човек наистина трябва да излежи присъдата си", каза Горанова.

Според нея трябва да има отделен състав в Наказателния кодекс, който да предполага наказуемост за бягство от правосъдието. Тази промяна обаче би засегнала други случаи, Хюриет Сюлейманов няма да може да се възползва от нея.

По думите на адвокат Горанова присъдата на шофьора-убиеца е влязла в сила още в края на март и той трябва да бъде екстрадиран в България до 60 дни, за да влезе в затвора.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен