Екзотични пеперуди от цял свят долитат в Бургас

Мисия Бургас

01-07-2016, 16:18

Снимка:

Burgas.utre.bg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Екзотични пеперуди ще пърхат във "Флората"

Траурната мантия - Nymphalis antiopa, е една от най-дълго живеещите, които могат да бъдат видени на Флората

Кръглата зала на експоцентър "Флора" ще събере най-пъстрите живи платна, рисувани от природата. От 4 юли до 31 август там ще бъде разположена изложбата на екзотични пеперуди от цял свят. Тя е организирана от Община Бургас и Регионалният исторически музей.  
В изложбата ще бъдат включени над 200 пеперуди, като всяка седмица те ще бъдат подменяни от нови екземпляри. За насекомите в експоцентър "Флора" ще бъдат създадени условия, които в максимална степен пресъздават естествената им среда на живот. Тя включва тропическа растителност, висока влажност и температура над 30 градуса.
Изложбата ще е отворена за посетители всеки ден от 10:00 до 20:00 часа. Входът за пенсионери и учащи е 2 лева, а за възрастни - 5 лв. За групови посещения е предвиден семеен билет на цена 8 лева, а деца под 7 г. и хора с увреждания ще разглеждат изложбата безплатно.  
За пеперудите има много любопитни факти. Някои от пъстрите насекоми могат да развиват скорост от 50 км/ч при летене. Виждат само три цвята - червено, зелено и жълто, и не могат да летят, ако телесната им температура е под 30 градуса по целзий.
Траурната мантия - Nymphalis antiopa,  е една от най-дълго живеещите български пеперуди. Тя може да преживее до 11 месеца. В света Celastrina ladon е една от най-краткотрайно живеещите пеперуди, оцелява само ден-два.
В света са описани над 250 000 вида, а в България техният брой е около 3700. Най-общо те се разделят на дневни (около 215 вида в България) и нощни пеперуди и молци (около 3500 вида).
Най-голямата дневна пеперуда е птицекрилата, позната като Платното на кралица Александра (Ornithoptera alexandrae). Размахът на крилете при женската достига 32 см.
Някои нощни пеперуди въобще не се хранят и дори нямат хоботчета. Живеят от натрупаните запаси от времето, когато са били гъсеници.
Освен че носят естетическа наслада, пеперудите са втората по размер група опрашители след пчелите.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен