Световни компании обмислят да инвестират в Плевен след Брекзит

Експертите отчитат засилен интерес към инвестиции в индустриални площи в България, сред които и града на Панорамата

Световни компании обмислят инвестиции в България заради решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз, съобщи пред БНР Михаела Лашова, която ръководи една от големите компании за недвижими имоти. Експертите отчитат и засилен интерес към инвестиции в индустриални площи в България, не само в София и Пловдив. Инвеститорите гледат и към нови дестинации като Плевен, дори Видин, Монтана и Враца, информира bnr.bg.

Все по-сериозен проблем пред чуждите инвеститори става дефицитът на кадри, заяви Владимир Гюрджиев, който се занимава с инвестиции в парцели и индустриални площи. Освен това компаниите вече трябва да предлагат по-добро заплащане, ако искат да задържат персонала си. "Тези компании ще го приемат, защото, все пак, в сравнение с други пазари, ние сме значително по евтини".

"Добрите макроикономически показатели и политическата стабилност карат големи световни компании да гледат към България", обясни Гюрджиев. "Един път, ако имаш фабрика в Камбоджа или да речем в Мароко, идването в България по никакъв начин не е някакво действие, свързано с риск. Най-сериозен интерес има от компании в автомобилния бранш, но все повече се появяват играчи от хранително-вкусовата, козметичната и фармацевтичната индустрия", допълни Гюрджиев.

"Глобални играчи, които са в топ пет в света в производството и, примерно, имат 15, 20, 30 фабрики навсякъде по света".

Заради британския референдум част от България става все по-аткрактивна за закупуване на инвестиционен имот.

"Търсят, за да диференцират риска, искат да инвестират в други държави, за да противодействат на спада на имотния пазар в Лондон", допълни Михаела Лашова.