Никопол, Искър и училището в Бохот с договори по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"

Зам.-министър Стаматов заяви, че финансирането на одобрените проекти е доказателство, че образованието е приоритет за правителствотo

Заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов връчи договорите на първите 54 одобрени бенефициенти, които ще получат безвъзмездна финансова помощ по две процедури в рамките на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“. Договорите са подписани от министъра на образованието и науката Меглена Кунева, която е и ръководител на Управляващия орган. Процедурите са "Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение" и "Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила“.

Безвъзмездната помощ, която е общо над 32 000 000 лв., ще бъде предоставена на общини, училища, детски градини и неправителствени организации. С изпълнението на проектите се очаква до края на 2018 г. общо 27 000 деца, ученици и младежи от етнически малцинства и от семейства на бежанци да бъдат успешно интегрирани в образователната система.

Зам.-министър Стаматов заяви, че финансирането на подготвените и одобрени проекти е доказателство, че образованието е приоритет за българското правителство. Той отбеляза, че приемът на проектните предложения се е осъществявал изцяло по електронен път, което е облекчило цялата процедура. "Оттук нататък е наша съвместна задача заедно с вас да успеем да постигнем резултатите, заложени във вашите успешни проектни предложения", каза зам.-министърът. Стаматов пожела вдъхновение за работа, изрази подкрепата на МОН при изпълнението на проектите и призова към коректно спазване на правилата при разходване на средствата, предоставени от Европейските структурни фондове.