Родителите на убитата Вероника искат по-сурови присъди от Темида

Убиецът се намира в 107 помещение на 11-та затворническа група в затвора в Ловеч и няма опасност да бъде освободен

Родителите на убитата във Велико Търново никополчанка Вероника имат опасения, че убиецът ще излезе на свобода. Това казаха те в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Според бащата Трайчо Трайков престъпникът се опитва по всички възможни начини да си намали присъдата и да лежи по-малко в затвора. Той обясни, че са попаднали на публикации, че Илиян Здравков бил с психическо разстройство и започва да му се прилага лечение.

Майката на Вероника припомни, че при първоначалните експертизи е доказано, че той е осъзнавал напълно какво прави. Има две експертизи, които показват, че той напълно осъзнава действията си.

От Министерството на правосъдието съобщиха за bTV, че Здравков се намира в 107 помещение на 11-та затворническа група в затвора в Ловеч и няма опасност да бъде освободен. Той не лежи в психиатрично отделение, а само е бил насочван към такова.

Според Трайчо Трайков дори това не е необходимо, тъй като Здравков 24 години е изкарал по затворите и по думите му на такъв човек не трябва да се обръща внимание за консултации.

Най-добрата консултация е физическият труд, допълни бащата на Вероника и обясни, че искат хората, които са извършили престъпления, да не лежат в затворите като лордове, а да си заработват издръжката в затвора.

Майката на Вероника каза, че искат промени в закона, според които рецидивистите, които са извършили такива престъпления нееднократно, да нямат право на съкратено дело.

"Не можем да бъдем удовлетворени. В случая пострадалите нямат никакви права. Такива имат престъпниците, които остават с минимални присъди по 15-20 години”, заяви Надя Трайкова.

Родителите са се свързали с други родители на убити деца, искат среща с ръководствата на парламентарни групи, за да се направи промяна на закона. Те настояват извършилите предумишлено убийство да нямат право на съкратена процедура, а за убийството на дете до 18 години да не се допуска споразумение.

Как продължава животът им без Вероника?

17 месеца и 12 дни – толкова са минали от деня на убийството. Родителите броят дните и все още очакват дъщеря им да им се обади. Очакват също и промени в закона, очакват виновните да си получат заслуженото. Те продължават да се опитват да работят, радват се на другата си дъщеря и внучето, което се е родило месец след смъртта на Вероника, чийто живот приключва на рождения ден на баща й.