СУ "Асен Златаров" - Гиген е сред първите с договор по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"

Проектът "Да сбъднем мечтите си” е на стойност 241 739,70 лева

На 9 август заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов връчи договорите на първите 54 одобрени бенефициенти, които ще получат безвъзмездна финансова помощ по две процедури в рамките на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“, съобщиха от МОН. Договорите са подписани от министъра на образованието и науката Меглена Кунева, която е и ръководител на Управляващия орган. Процедурите са "Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение“ и "Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила“.

Безвъзмездната помощ, която е общо над 32 000 000 лв., ще бъде предоставена на общини, училища, детски градини и неправителствени организации. С изпълнението на проектите се очаква до края на 2018 г. общо 27 000 деца, ученици и младежи от етнически малцинства и от семейства на бежанци да бъдат успешно интегрирани в образователната система.

Сред училищата с одобрени проекти по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж” е СУ "Асен Златаров” с. Гиген. Проектът "Да сбъднем мечтите си” е на стойност 241 739,70 лева и ще бъде изпълнен в партньорство с Община Гулянци и Сдружение "Знание” – Плевен. Срокът му е 29 месеца, информираха от местната администрация.

Проектът предвижда организиране и провеждане на дейности за осигуряване на благоприятна среда за пълноценна социализация и интеграция на учениците. Ще бъдат създадени дванадесет клуба в различни направления – екология, традиции, музика, изобразителни и приложни изкуства, техника, спорт. Ще бъдат проведени две сини и две зелени училища и „Училище за родители”. С цел обезпечаване на дейностите ще бъдат доставени: технически средства; спортни и туристически стоки; костюми; учебна литература и пособия. По проекта ще бъдат организирани опознавателни и образователни екскурзии, тематични празници и кръгла маса.