Фатален инцидент в Плевенско: 45-годишен загина при проникване с взлом в трафопост

Трагедията се е разиграла на 13 август

Мъж на 45 години от село Крета, Община Гулянци, Плевенска област, загина от токов удар при опит за кражба в трафопост на ЧЕЗ РБ. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ.

Инцидентът е станал на 13 август след като мъжът е разбил заварените врати на трафопоста. По-рано тази година, при посегателство над мрежа ниско напрежение на ЧЕЗ, в с. Септемврийци, Видинска област, пострада един човек, а имуществото му бе опожарено. Кражбите и увреждането на електроенергийни обекти нанасят щети за милиони левове на ЧЕЗ, които при други обстоятелства компанията би вложила в подобряване на мрежата. Най-страшното е обаче, че те се превръщат във все по-голяма заплаха за сигурността и безопасността на българските граждани и застрашават човешки животи – както на извършителите на посегателствата, така и на невинни хора.

ЧЕЗ противодейства според възможностите си на посегателствата. Компанията отделя милиони левове годишно за прилагане на различни технически и технологични решения с цел опазване на човешкия живот и целостта на енергийните съоръжения. Въпреки предприетите мерки, щетите от кражби на съоръжения за изминалата година възлизат на 3,2 млн. лв.

ЧЕЗ призовава за спешни законодателни промени, по-строги наказателни мерки и стриктен контрол от страна на компетентните органи за преодоляване на тревожната тенденция кражбите да засягат важни съоръжения и обекти. Стойността на откраднатото е с пъти по-малка от стойността на действително причинените вреди и последиците, които нарушават спокойствието на гражданите и създават заплаха за живота и здравето им.

При съмнения за посегателство и вандализъм над електроенергийни съоръжения гражданите могат да подават сигнали в МВР и в ЧЕЗ - по имейл адрес [email protected], в центровете за обслужване на клиенти и на телефон 0700 10 010.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен