Плевенската "Dark Трабантула" се включи за трети път в международна регата

Плевен Лайф

16-08-2016, 11:18

Снимка:

Нова тв/кадър

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плевенчанин превърна трабанта си в амфибия (Видео)

52-годишният Роберт Любенов пътува с нея от село Байкал до Силистра

Шофьор на линейка участва в международната дунавска регата "ТИД-2016" с ексцентрично плавателно средство, наречено "Dark Трабантула". Това е 52-годишният Роберт Любенов от Плевен, за коготото вече сме писали. Той е част от водния поход за трета поредна година, съобщава БТА.

Участниците от "ТИД-2016" са на бивак край Русе от вчера, а утре продължават към Ряхово. "Кризата на 50-те години" ме накара да се заема и да изработя това плавателно средство, което ми отне две години. То представлява водно колело, а върху него е монтирано купе от "Трабант". Има и извънбордов двигател", обяснява Любенов.

Трабантулата е олекотена максимално, за да е годна за плаване. Тежи близо 180 кг, развива скорост от 10 до 12 км/час, а разходът на бензин е около 10 л на 100 километра. "Пътувам с нея от село Байкал, а крайната ми точка е Силистра. До Русе вече съм изминал около 120-130 км", обяснява мъжът. Той разказва, че негов приятел го е запалил по гребната регата.

"Ние сме рокери. Попита ме дали искам да се включа в регатата и се съгласих веднага - роден съм в Лом и съм живял там 10 години. Трябваше да направя някаква лодка", разказва Любенов, който сега работи като шофьор на линейка към плевенската болница.

Той обяснява и защо е кръстил плавателното средство с името "Dark Трабантула" - "от тарантула, че е черен на цвят, а "dark", защото така ме кръстиха преди три години на остров Мартен. Всеки, който премине от там, трябва да бъде кръстен, така си избрах името "тъмния". Любенов споделя, че преди време си направил и триколка с двигател на "Порше", който е 1800 кубика.

По думите му неудобството на трабантулата е при акостирането. "Не е като лодка да прескочиш борда, а трябва да отвориш вратата и тогава цамбурваш по глава във водата", смее се Любенов.