В Белене провеждат военно обучение с нови надувни лодки

Военнослужещите се спускаха във вода и тренираха спасяване на давещ се

Започна получаването на новопридобитите надувни лодки RIB – 580C - 2 с извънбордов двигател „SEANOVA T15BMS” и допълнителното оборудване към тях от формированията на Сухопътни войски, имащи в състава си формирования за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия при наводнения /ФОППБ/. Това информират от сайта на "Сухопътни войски".

След като надуваемите лодки бяха получени във военно формирование 28880 - Белене, с командир полковник Росен Арабаджиев, започна началното обучение на военнослужещите от ФОППБ за екплоатацията им.

Обучението с групите преминава в рамките на два дни от инструктори от Центъра за инженерни специалисти сержант Бисер Георгиев и ефрейтор Камен Петров и под ръководството на старши лейтенант Георги Георгиев от военно формирование 28880.

Вчера, 16 август, започна обучението на първата група представители на ФОППБ. Военослужещите преминаха теоретична част, включваща устройство и технически характеристики на лодка „RIB – 580C – 2 и на извънбордов двигател, техническо обслужване и мерки за безопасност при експлоатация.

Днес, 17 август, се проведоха занятия по практическата експлоатация на лодките, като спускане във вода, подготовка на двигателя за работа и кормуване, спасяване на давещ се и кормуване в ограничени подходи.