Изпитът по теория на кандидат-шофьорите - само в кабинетите на ДАИ

Досега изпитите са се манипулирали с камери, разположени над работните места в частните кабинети

Теоретичните изпити на кандидатите за управление на МПС вече ще се провеждат само в кабинети на ИА „Автомобилна администрация“, (ДАИ). Това изискване влиза в сила от утре и е едно от измененията в наредбата, регулираща тази част от процеса за придобиване на свидетелство за управление на автомобил.

Промените са част от мерките, предприети от транспортния министър Ивайло Московски за спиране на порочните практики при шофьорските изпити, съобщават от пресцентъра на транспортното ведомство.

Данните от проверките на ИА „Автомобилна администрация“, както и на Специализираната прокуратура показаха, че досега резултатите от изпитите се манипулираха с камери, монтирани над работните места в част от изпитните кабинети. Един от похватите бе използването на слушалки, мобилни телефони и други устройства, чрез които верните отговори се диктуват на кандидатите от лица извън залите за изпити. Другите методи за измама са явяване на изпита на различно лице от вписаното в протокола, размяна на таблетите и подсказване на верните отговори. За подобни нарушения от 1 април тази година до момента са анулирани резултатите от изпитите на около 144 кандидати. С новите изисквания ще се установи пълен контрол върху системата за видеонаблюдение и техническите средства при изпитите. Към момента това не беше възможно, тъй като те се провеждаха основно в частни кабинети на учебни центрове в цялата страна.

С промените в наредбата също така се забранява на кандидатите да използват други електронни устройства освен осигурените за изпита таблети. Предвидено е до 1 март 2017 година всички работни места в кабинетите на ИА „Автомобилна администрация“ да бъдат изолирани едно от друго, така че изпитваните да нямат физически или визуален контакт помежду си. Преди да заемат местата си в изпитните кабинети, кандидатите ще бъдат проверявани с технически средства за наличието на електронни устройства у тях. За целта, на 9 август 2016 година беше обявена обществена поръчка за техническото обезпечаване. Предвижда се работните места на изпитваните да бъдат преградени едно от друго, така че да няма възможност за подсказване, размяна на таблети и други опити за манипулации. Всяко място ще бъде оборудвано с работна станция, камера и микрофон. В залите ще бъдат монтирани системи за контрол на изпитния процес, апаратура за регистриране на сигнали от електронни устройства, както и система за автоматично известяване и записване на сигналите при тяхното засичане. Ще бъде осигурена и специализирана мобилна техника, с която изпитващият да проверява за излъчвани сигнали от електронни устройства по време на изпита.