Смесен хор "Звъника" сред акцентите в програмата на събора "От Тимок до Вита"

Събитието се организира от Община Тетевен, Кметство Черни Вит и НЧ "Христо Смирненски 1925г." - с. Черни Вит

На 27 и 28 август в село Черни Вит, за 36-ти път, ще се проведе общинският фолклорен събор „От Тимок до Вита”. Събитието се организира от Община Тетевен, Кметство Черни Вит и НЧ "Христо Смирненски 1925г." - с. Черни Вит.

Тържественото откриването на събора ще бъде в събота от 10.00 часа на сцената в центъра на селото, където два дни на открито ще звучи българското. Около 80 фолклорни състава, групи за народни обичаи и инструменталисти ще вземат участие в празника. Регламентът е точен – може да се представя само автентичен, изворен фолклор, като съборът няма състезателен характер, а неговата цел е издирване, опазване, популяризиране и съхранение на фолклорното ни богатство. Всички групи и индивидуални участници ще получат Грамота за участие и сувенир.

На 26 август от 19.00 часа, всички желаещи ще могат да чуят изпълненията на децата от Смесен хор "Звъника", при центъра за работа с деца гр. Плевен, с художествен ръководител Ваня Делийска. Припомняме, че формацията направи голям фурор с участието си в проекта "Игра на хорове", където спечели зрителския вот на финала.

Майстори готвачи ще готвят над обвити в пушек котли, но няма да разкрият разковничето за вкусните ястия от агнешка курбан и боб чорба. Всеки самодеец, както и хората дошли за празника ще могат да вкусят от тези специалитети. Съборът ще бъде изпълнен с много пъстрота, която те привлича като магнит и позволява да се докоснеш до характерните за българина занаяти, да опиташ от народната трапеза и кулинарните специалитети на планинската кухня, и те кара да се чувстваш част от онази богата душевност на балканджиите.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"