Монреал 1976 – пътят на Камен Лозанов към олимпийския медал

Преди 40 години легендата на плевенската школа завоюва среброто на Игрите в Канада

Плевен изпита голяма гордост от отличното представяне в Рио на Тихомир Иванов и Невяна Владинова. Подвластни на олимпийското настроение решихме да ви припомним и за успеха на едно знаково име за плевенския спорт. Точно преди 40 години борецът Камен Лозанов Горанов завоюва среброто от Двадесет и първите летни олимпийски игри в Монреал в категория до 100 кг.

Лозанов е роден на 7 юни 1948 г. в с. Клисура, Монтанско, но е рожба на плевенската школа и от 45 години животът му е пряко свързан с града на Панорамата.

Олимпийският турнир по класическа борба в Монреал или наричана още гръко-римска борба през 1976 г. се провежда в Maurice Richard Arena. Надпреварата използва формат, при който се изиграва предварителен кръг и към последния етап продължават тримата борци с най-малко наказателни точки от изиграните срещи.

В битката за медалите се включват 13 елитни състезателя или иначе казано най-добрите на планетата в тази категория. Сред тях е и Камен Лозанов.

Турнирът започва отлично за Лозанов, който още в първи кръг демонстрира класа на тепиха и побеждава Хайнц Шафер от ФРГ. Във втори кръг губи от Николай Балбошин (СССР), но в трети се връща на победния път след успех над румънеца Николае Мартинеску. В четвърти кръг пред българският лъв глава прекланя и норвежеца Тор Хем.

В крайна сметка за финалния кръг се класират Лозанов, Балбошин и поляка Андржей Скржлевски, които трябва да си поделят призовите места след битки "всеки срещу всеки". Легендарният представител на плевенската школа надвива поляка с 6:2, но след това губи от Балбошин в близо 6-минутна битка, което в крайна сметка му отрежда сребърния медал. Балбошин печели златото.

Българският олимпийски отбор на Монреал 1976 включва 158 спортисти. Страната ни се класира на 7-мо място в общото класиране по медали (6 златни, 9 сребърни и 7 бронзови).

Камен Лозанов е почетен гражданин на Плевен