Спортни таланти от Плевен и София на тренировъчен лагер край морето (Снимки)

Каратеките на "Спартак 14" се подготвят усилено за Световното първенство през октомври

Незабравими емоции изживяват спортни таланти от Плевен и София край морето това лято. Тренировъчният лагер на Спортен клуб по карате "Спартак 14" с треньор сенсей Милена Кирниколова тази година се организира съвместно с участието на още един спорт и още един карате клуб. Това са СК "Оверфайт" от София с треньор Иво Мукански и СК "Акробатика Плевен" с треньор Галя Паралийска, която е майстор на спорта, световен шампион и една от спортните легенди на града на Панорамата.

Идеята на лагера е децата да обменят опит в рамките на спорта, а също така да се създаде обстановка, която повдига духа и увеличава ентусиазма им, което неминуемо подпомага по-добрата подготовка в началото на тренировъчния сезон.

"Целта на мероприятието е да встъпим в подготовка за предстоящите състезания и за учебната година. Децата, които се включиха в лагера са 87 на брой и са на възраст от 5 до 20 години. Всички те спортуват, някои от тях се състезават активно. Акробатите са 15 на брой, голяма част от тях са състезатели на национално ниво. Лагерът се провежда в комплекс "Мистрал 2" в Св. Влас. За пети път посещаваме тази чудесна база, условията за почивка са отлични", разказва сенсей Милена Кирниколова.

"Програмата включва три нива: водна подготовка, техническа тренировка с основни техники на карате и пясъчна тренировка /физическа подготовка с висока степен на натоварване при необичайни условия/. Това практикуваме от 5 години и неслучайно на световните първенства, които се провеждат през есента, имаме големи успехи. Смятам, че това се дължи на нашия лагер. Тази година световното първенство и купа по шотокан карате е особено важно за нас, защото сме домакини. То ще се проведе от 7 до 9 октомври в спортна зала "Младост" в град Бургас. Активно се включва нашият клуб в организацията, тъй като нашите състезатели са основното ядро на националния отбор. Ще участваме с 11 състезатели на световно първенство и 22-ма състезатели на световна купа", отбеляза треньорката на "Спартак 14".

Сенсей Кирниколова е главен организатор на лагера и председател на спортния клуб. Занимава се с карате от 1991 г. има съдийска категория в дициплините ката и кумите. Има участие в множество семинари за годините си на обучение и практика - треньорски, съдийски и инструкторски.

"Акцент в моето развитие като инструктор е участието ми в технически и съдийски курс, както и световно първенство в Япония пред идната година, когато главният шеф на световната шотокан карате организация ще събира всички инструктори на своята федерация в Япония. Традиционно през 2-3 години се провежда такъв сбор на инструкторите, където се състои основно техническо обучение на инструкторите. На този форум ще се включа и аз за повишаване на квалификацията и за опит", сподели Кирниколова.

Спортен клуб по карате "Спартак 14" създава световни и европейски шампиони

"Най-изявените състезатели на клуба са Бетина Кисьова, 20-годишна. Ежегодна шампионка е в дициплината кумите, два пъти вицеевропейска шампионка, един път европейска и бронзова медалистка от световно първенство. Другият ни именит състезател е Марк Томов. 16-17 годишен. Има в актива си световна титла, европейска титла, вицеевропейска и вицесветовна титла. Тодор Тодоров е бронзов медалист от Световно и Европейско първенство. Мирела Йолова е друга наша изявена състезателка, тя жъне успехи в ката и кумите, има бронз от Европейско. Ивайло Боев е бронзов медалист от световно. Децата в по-ранна възраст също се изявяват отлично. Това са Борислав Начев, Гергана Атанасов, Никола Чонов, Елица Станчева, Тихомир Тодоров", горда е със своите възпитаници сенсей Милена Кирниколова.

"След като приключим с лагера, подготовката ни продължава в Плевен. След световното по програма ни предстоят три отговорни състезания - национална купа, национално първенство за над 14-годишни и Балканско първенство в Черна гора за над 14-годишни. Сезонът ни приключва преди Коледа с технически изпит", допълва президентът и старши треньор на плевенския тим.