Областният управител участва в заседанието на Регионалния съвет за развитие на Северозападния район

Бяха определени представители на Регионалния съвет в Комитета за координация на прилагането на подхода Водено от общностите местно развитие

На 20 и 21 септември 2016 г. в Конферентния център на хотел „Скалите“, в гр. Белоградчик, област Видин се проведе заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район. Заседанието беше открито и ръководено от г-н Момчил Станков - председател на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район, областен управител на област Видин.

В заседанието взеха участие представители на министерства, областните управители на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч, кметове на общини от петте области, представители на национално представените работодателски организации и синдикати, както и представители на академичните среди. На заседанието бяха определени представители на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район в Комитета за координация на прилагането на подхода Водено от общностите местно развитие.

Представител на „Национален център за териториално развитие“ ЕАД представи проект на наредба за условията, реда и сроковете за изготвяне, съгласуване, приемане, актуализиране и изпълнение на концепцията и схемите за пространствено развитие по чл.7б-г от Закона за регионалното развитие. Пред членовете на РСР на СЗР беше представен инвестиционен проект за проектиране и изграждане на газопреносно трасе Враца-Видин.

Представени бяха задълженията на Областните управители по отношение на процедурите, свързани с реализацията на Националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради, от представител на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

На заседанието беше представена информация за туристическите обекти на територията на община Белоградчик, както и възможностите за подкрепа на българския туристически продукт.

Членовете на РСР на СЗР обсъдиха и приеха Годишна индикативна програма за дейността на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район за 2017 г. Представител на Министерството на образованието и науката запозна членовете на Съвета с инструментариума за анализ на потребностите от подкрепа за личностно развитие на децата и учениците на ниво община, към Областна стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците по чл. 196 от Закона за предучилищното и училищното образование, както и структурата и съдържанието на областната стратегия.