Успешно приключи спортно-подготвителният лагер на СККарате "Спартак 14"

Плевенските шотоканци се подготвят усилено за Световното първенство в Бургас през октомври

Незабравими емоции изживяха възпитаниците на СККарате "Спартак 14", които за пети път посетиха чудесната база в комплекс "Мистрал 2" в Св. Влас. В програмата на подготвителния лагер на каратеките бяха включени триразови тренировки - водна, техническа (ката и кумите) и упражнения на пясъка за физическите качества.

Подготовката мина под вещото ръководство на сенсей Милена Кирниколова – 2 дан, главен треньор на СКК "Скартак 14" – Плевен, сенсей Иво Мукански – 2 дан, главен треньор на КК "Овърфайт-София" и Семпай Маринела Петрова – треньор на учениците от Спортно училище – Плевен и треньор в плевенския клуб.

Тренировъчният лагер на Спортен клуб по карате "Спартак 14" тази година се организира съвместно с участието на КК "Оверфайт" от София с треньор Иво Мукански.

"Идеята на съвместната подготовка е състезателите ни да обменят опит в рамките на спорта, а също така да се създаде обстановка, която повдига духа и качеството на изпълнение на всички упражнения и техники предвидени в програмата", сподели сенсей Кирниколова.

В края на тренировъчния лагер двата карате клуба организираха турнир за своите възпитаници. 64 състезатели от 8 до 20 години се включиха в него. Състезателните дисциплини бяха Санбон кумите – състезателна дисциплина в шотокан карате за деца до 11 г. и Шобу кумите – състезателна дисциплина за състезатели над 12 г.

Осем от дванадесетте златни отличия завоюваха спортистите на плевенския "Спартак 14". При най-големите (18-20 г.) това са Бетина Кисьова и Георги Борисов. При девойки до 16 г. - Мирела Йолова. При децата до 12 г., които бяха разделени на подгрупи са: Никола Чонов, Тихомир Тодоров, Петър Станчев, Станислав Станчев и Стефани Иванова.

На турнира, който в чест на домакините носеше името "Мистрал-2", своите умения демонстрираха и състезателите в дисциплината ката синхрон. За радост на публиката, акробатите от плевенския клуб с треньор - легендата в този спорт - Галя Паралийска, демонстрираха невероятната си грация, сила и майсторство със своите изпълнения.

"Този турнир напълно оправда очакванията ми. С колегата ми видяхме всички слаби и силни страни на състезателите си, и след като влезем в залите си ще довършим успешно този етап от подготовката им за Световното", сподели Милена Кирниколова.

"Завръщайки се в Плевен, първо ще анализирам проведените тренировки и турнир, и ще преминем към най-важния етап от подготовката ни за голямото първенство - коригиране на малките детайли във всяка състезателна дисциплина", каза в заключение Милена Кирниколова и допълни, че от тази тренировъчна година в СККарате "Спартак 14" децата, болни от диабет, ще се обучават безплатно един път седмично. Това е съвместна инициатива на клуба и баронеса Денислава Ангелова, която дълги години подпомага борбата с това заболяване на децата в България. От клуба гарантират, че редовните занимания с шотокан карате на децата болни от диабет, ще гарантират подобряване на тонуса им, ще държат под контрол нивата на кръвната им захар, ще им даде самочувствие и може би полезни навици да спортуват системно.