Глас от душата: Мария Тодорова за любовта към народната музика и културния живот в Плевен

Плевен Лайф

03-10-2016, 18:00

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Популярната певица се завърна от международен фестивал в Италия и засне два клипа за Фолклор ТВ в Плевен

Преди броени дни обичаната плевенска певица Мария Тодорова се завърна от Италия, където участва успешно от 24 до 25 септември в 15-тия Международен фестивал за танци и музика "Плажовете на Италия" в гр. Ричоне с песента "Не прибирай, мила мамо, стройници".

"Фестивалът не беше с конкурсен характер, но тръпката си заслужаваше. Имаше участници от 19 държави – България, Естония, Литва, Полша, Словакия, Мароко... Заради реакцията на публиката си струваше да пропътувам хилядите километри! Другите участници идваха да ме поздравят и да се запознаем. Така един изпълнител сверява часовника си, обогатява музикалните си преживявания и опит. Разгледах Венеция, Римини, република Сан Марино – най-старата република в света! Всичко в Италия е красиво! Впечатлена съм от добрата организация на конкурса, от културните традиции в един малък град като Ричоне – три пъти по-малък от Плевен!", разказа Мария Тодорова пред Plevenutre.bg.

По време на фестивала в Ричоне

Предлагаме ви малко по-подробна среща с Мария Тодорова, която е била част от ансамбъл "Пирин" - Благоевград" и Северняшия ансамбъл, където има честта да работи и развива таланта си под ръководството на проф. Кирил Стефанов и маестро Иван Вълев. Разговаряхме за музиката, за Плевен и за крайъгълните камъни в живота.

Първите стъпки в музиката и допира с проф. Кирил Стефанов и маестро Иван Вълев

"За един успех трябват много неща – талант, трудолюбие, късмет, амбициозност, търпение. Аз се занимавам с музика от 6-годишна – уроци по акордеон, пиано, пеене, солфеж. Благодарна съм на маестро Иван Вълев и на проф. Кирил Стефанов – специалистите в областта на народната музика, които ме формираха като професионална певица. Това са колоси, титани, личности, които вече не се раждат! Те са мои кумири! Прекланям се пред тях! Аз съм щастливка, че съм имала честта да ги познавам и да бъдем приятели! Да не пропусна и маестро Вили Казасян, с чийто бигбенд записахме песента "Катерино моме" в джаз вариант за Националното радио (аранж. Ангел Заберски – син). Те ме научиха да не правя компромиси със себе си, да обичам истинската, стойностна музика, да съм точна, да съм перфекционалист, да съм дисциплинирана, да бъда себе си. В трудни моменти си повтарям една мисъл на маестро Вълев, че облаците са временни, а слънцето-вечно", споделя Мария.

"Много малко хора знаят, че най-големият ми хит – песента „Катерино моме”, не е народна, а е авторска – музиката е на проф. Кирил Стефанов, а текстът - на благоевградския поет и журналист Борис Калайджиев. Гордея се, че те ми я подариха! За мен това е признание и чест. Декларациите за авторските права са в мен", допълва талантливата изпълнителка.

Най-незабравимите моменти и любими песни

"Незабравим остава дебютът ми с "Катерино моме" в "Хит минус едно" на Националната телевизия и по програма "Хоризонт" на Българското радио. Явно тази песен ми е талисманът. С нея участвах и в шоуто "Звездни мигове" по Нова Телевизия, където ме харесаха Анна-Мария Тонкова и Вили Казасян. Денсвариантът с участието на DJ T-Fresh Teodor (Теодор Цонков) стана безспорен хит. Тома Спространов ме представи в предаването си „Пулсиращи ноти”. Жалко, че няма клип с мое учстие. Не е късно да снимам и хората да придобият визуална представа за истинския изпълнител.

Ярък е и споменът ми и от 12-то издание на Международния фестивал за авторска македонска песен и изпълнителско изкусво "Пирин фолк" през 2004 година с песента „Рана от любов” на композитора Серафим Попниколов и поетесата Катя Кирянова, с която грабнах публиката. И до днес я изпълнявам с голям успех.

Аз пея песни и от други жанрове и обичам да експериментирам. С песните на Милен Македонски "Повярвай ти" и "Обич" на Митко Щерев спечелих Специалната награда „Емил Димитров” за изпълнител в Първия национален конкурс за забавна българска песен "Моите мечти" – Плевен 2007. За мен това беше истинско предизвикателство. Наистина незабравим миг!

През есента на 2007 година станах откритие в конкурса за изпълнители на Третия Международен фестивал ”Македония фолк” в Благоевград с песента „Карамфило моме”. Публиката припозна в мене дългогодишната солистка на Ансамбъл”Пирин” Руска Стоименова, радваше се и ме аплодираше. Беше много вълнуващо. Всъщност от Руска Стоименова съм се учила.Като малка научих наизуст от плочите на "Пирин" всички солови песни...", връща лентата назад Мария.

Mария Тодорова представи България на 15-тия Международен фестивал за танци и музика "Плажовете на Италия"

За работата с Максим Горанов и Митко Щерев

"За мен е удоволствие да работя с такива професионалисти като Максим Горанов. Записвам в неговото студио. Работи се експедитивно и приятно, в синхрон. Всичко се случва с лекота, когато хората са една вълна. Истински творчески процес!

Благодарна съм на Митко Щерев, че направи в нов аранжимент песента „Обич” по текст на Иля Велчев и ми я подари. Такъв жест е неоценим!"

За културния живот в Плевен

"Културните процеси, които протичат в Плевен, са нормални за един град от неговия калибър, големина и възможности. Знае се, че култура се прави с пари. Хората вече имат висок критерий за културните продукти, които им се предлагат и не може с елементарни културни продукти жителите на Плевен да се задоволяват. В същото време се знае какво е положението на общините, в това число и на Плевенската община – средствата са оскъдни. Но въпреки всичко има достатъчно средства за култура и ако те умно се разпределят, може би и културният живот в Плевен ще бъде по-ефективен. Така или иначе и Плевенската филхармония, и ДКТ "Иван Радоев"- Плевен, и ОХ „Гена Димитрова”- Плевен, и Общинският духов оркестър Плевен, и Северняшкият ансамбъл вършат една много добра работа за културната атмосфера на града. Разбира се, всичко е на възходи и падения, както е и в живота. Такъв е случаят със Северняшкия ансамбъл преди повече от 3 години – един доста несполучлив избор за директор, който дойде, направи куп бели и си замина. Сега тези след него трябва да положат неимоверни усилия, за да се постигне необходимото ниво на Ансамбъла.

В общи линии културният живот в Плевен е нормален. Има достатъчно културни събития. Културният календар е пъстър, особено когато се зададат празници в града. Единственото нещо, което аз считам, че не е достатъчно, е популяризиранeто на събитията, които се случват в града в национален мащаб. Трябва да се правят събития, които да имат отзвук в страната и не само в страната. В тази посока е необходимо сериозно да се помисли. Ето на – в този италиански град, където ходих – един малък 35-хиляден град Ричоне - 2 или 3 пъти по-малък от Плевен, от 15 години организират Международен фестивал за танци и музика с десетки групи, стотици участници. По този начин градът се идентифицира в общия културен план на Италия. А в Плевен, като изключим Международния музикален фестивал “Лауреатски дни - Катя Попова”, който е от 60-те години на миналия век и е вече утвърден, друг фестивал няма. Правени са и сигурно ще се правят плахи опити, но трябва да се седне и наистина да се помисли в тази посока. Има такива дадености в града – и природа, и музеи, около които може да се създаде едно културно събитие с международно участие, което да има отзвук и у нас, и на Балканите, а защо не и в Европа!", смята Мария Тодорова.

Мария снима нови клипове в Скобелевия парк и в Кайлъка - премиерата им ще е до няколко седмици

За възраждащия се интерес към народната музика

"Хубава е тази тенденция на възраждащ се интерес към българския фолклор. Така той се съхранява и популяризира и се стимулира неговото развитие в наши дни. Организират се надигравания и между самите клубове по народни танци, надпявания между хоровите състави.

Народната музика е националното ни богатство. То ни носи световна слава", категорична е Мария. "Самата аз интерпретирам народните песни по нов начин - изпълнявам ги в съвременни аранжименти, защото бих искала да се слушат от по-голяма аудитория. Радва ме това, че и млади, и стари ги приемат – показателно е, че залите и площадите са пълни на мои участия и концерти. Вече 19 години не изневерявам на стила си." (През 1997 година продуцирах първия си самостоятелен албум "Един е животът")

За музикалните реалити предавания

"Някои участници в музикалните риалити предавания успяват да се реализират, други – не. Всичко е много относително. Зависи кой и как те продуцира и рекламира. Въпрос на шанс и на пари. Но най-тъжното е, че в България няма пазар за музика въобще..."

За крайъгълните камъни в живота

"Сама се боря и преодолявам всички препятствия по пътя си. Както е казал Вапцаров “С живота под вежди се гледаме строго и боря се с него, доколкото мога...”. По желание на родителите си завърших химия в СУ "Св. Климент Охридски”. Mагистър по химия съм. За мен това беше голямо предизвикателство. Химията е трудна наука. Няма нищо общо с музиката. Завърших и журналистика в СУ "Св.Климент Охридски” като втора специалност, а преди три години придобих и педагогическа правоспособност към Техническия университет – Габрово. Засега образованията ми остават само като дипломи. Знам, че няма невъзнаграден труд. Аз съм човек на изкуството. Въпреки трудностите продължавам да се занимавам с музика."

Наскоро засне два клипа за Фолклор ТВ в Плевен

"Поканиха ме да ги заснема на други места в България, но аз умишлено направих организация и много настоявах да бъдат снимани в Плевен. Исках в моите клипове да има плевенски сюжети, защото Плевен заслужава. Тук има интересни места. Единият клип – на песента "Дор три ми пушки пукная" - снимах в Скобелевия парк. Това е едно великолепно място! Екипът, който дойде, остана очарован и от обстановката, и от величието на Плевенската панорама. Другият клип – на песента ”Карамфило моме” – снимах над язовирите в парк ”Кайлъка”. Неповторима красота! Аз не исках просто клипът да е една картинка, пред която да пея. Исках родния ми град да съществува в клиповете ми. В Плевен има толкова красиви места, които ние, забързани в ежедневието си, като че ли не забелязваме. Главният мотив да снимам клиповете си в Плевен е породен от моите разсъждения, че се полагат малко усилия да се популяризира и рекламира градът ни в културно отношение в национален и международен план", отбелязва Мария.

По време на снимките на ”Карамфило моме”

Предстоящо

"Продължавам да експериментирам. С DJ T-Fresh Teodor (Теодор Цонков)- плевенчанин, живеещ и работещ в Германия - направихме денс вариант на песента „Тръгна мома за вода”. С плевенските музиканти Ростислав Панталеев и Георги Иванов записахме „Катерино моме” в друга версия – микс от български фолклор и фламенко – една взривоопасна комбимация. В средата на месец октомври предстои премиерата на заснетите в Плевен клипове по Фолклор ТВ, както и пространно интервю по тази телевизия. Ще снимам клип и по BOX TV. Още не сме уточнили точно на коя песен. Колебая се между няколко. Песента няма да е народна. Ще е в музикалната стилистика на телевизията.

Не спирам да правя нови песни и да се изявявам пред публика. Надявам се, че най-хубавото и в личен, и в професионален план тепърва предстои! Само да сме живи и здрави! Това пожелавам и на Вашите читатели! Довиждане и до нови срещи!"