Да се подготви документацията за национален конкурс за паметник на Емил Димитров, разпореди кметът

Близо 19 хил. лева са набрани до момента в разкритата от Община Плевен дарителска сметка

Близо 19 хил. лева са набрани до момента в разкритата от Община Плевен дарителска сметка за събиране на средства за изграждане паметник на Емил Димитров. В тази връзка кметът Георг Спартански разпореди да започне подготовката на документация, за да се пристъпи към обявяване на национален конкурс за изработване на монумента, съобщават от пресцентъра на местната управа.

Преди това Общинският съвет ще трябва да реши на кое място ще е паметникът, за да бъде избрана визията съобразно околната среда. „Имам писмено становище на Камарата на архитектите с възможни 7-8 варианта за централни градски позиции. На предстоящата сесия ще внеса предложението и съветниците ще решат точното място, за визуализацията на проекта има значение в каква околна среда ще бъде разположен”, уточни г-н Спартански.

Той допълни, че е изпратил писмо до министъра на отбраната Николай Ненчев с молба министерството да дари 3 тона гилзи, които след претопяване да се ползват за изработване на мемориала. Такова дарение е направено на Добрич за изработката на паметника на ген. Колев. „За нас това ще е немалка помощ за реализация на идеята ни, стойността на материала от гилзите е около 12-13 хил. лева. Надявам се, че ще имаме положителен отговор”, каза още кметът.