Работилница за творческо писане и Маратон на четенето в ПГРТО – Плевен

Животът

14-10-2016, 15:59

Снимка:

ПГРТО-Плевен

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

ПГРТО – Плевен празнува своята 52-ра годишнина

Че мишката не е успяла да изяде книжката – това доказаха учениците в Националната седмица на четенето

Че мишката не е успяла да изяде книжката – това доказаха учениците от ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен  в Националната седмица на четенето, която се провежда от 10 до 14 октомври 2016 година! Те участваха в поредица от инициативи, целящи да стимулират интереса им към книгите, четенето и да подпомогнат развитието на творческия талант за писане на собствени текстове, информират от училището.

Седмицата стартира с Маратон на четенето – „Представям ви любимата си книга“, като в часа на класа учениците четоха откъси от любимите си книги. На интерес се радваха и  Фейсбук инициативите – публикации на страницата на ПГРТО в  рубриката „Бъди грамотен!“.
В следващите дни учениците изработиха постери „10 причини да четем“ и „10 причини защо четящите хора са по-успешни“ и посетиха децата от ЦДГ  „Иглика“, на които четоха свои любими приказки. Събитието бе под наслов „Да четем заедно!“
На 13 октомври /четвъртък /се проведе „Работилница за творческо писане“, предназначена за  ученици творци, които имаха възможността да  представят свои авторски текстове и есета на тема: „Моята причина да чета“. Те бяха поздравени от директора на гимназията ни госпожа Невена Арабаджиева, която изрази радостта си от  срещата с талантливите четящи и пишещи млади хора и им пожела много творчески изяви и успехи.  Най-добрите есеисти прочетоха откъси от своите творби и заслужиха аплодисментите на слушателите.

Своеобразна кулминация  на събитието беше състезанието „Най-добър четец“. Момичета и момчета от 9, 10 и 11 клас четоха и рецитираха любими произведения, а  с титлата се окичи Ирен Петрова от 10в клас, специалност „Икономика и мениджмънт“, която плени всички с талантливото си изпълнение на откъс от романа „Хари Потър и затворникът от Азкабан“ на Джоан Роулинг. Второто място заслужено бе заето от Момчил Стоянов от 11г клас, специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“, който прочете откъс от романа „Нощем с белите коне“ на Павел Вежинов. На трето място журито постави Кристиян Илиев от 11в клас, специалност „Икономика и мениджмънт“, който впечатли със свое авторско стихотворение.

На всички участници бяха раздадени грамоти.