Съдят шофьор, блъснал и убил 12-годишно момче

Инцидентът станал в Крушовене

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 76-годишен шофьор, причинил смърт на 12-годишен велосипедист.

Обвинението срещу Захари А. е за това, че на 15.06.2016 г. в с.Крушовене, обл.Плевен, при управление на лек автомобил „ВАЗ” нарушил правилата за движение по пътищата /като участник в движенето не трябва да създава опасности и пречки за движението и да поставя в опасност живота и здравето на хората, длъжен е да контролират непрекъснато превозното средство, което управляват и при избиране скоростта, да бъде в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие, както и да не превишава допустимата скоростта от 50 км/ч в населено място/, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на 12-годишно момче – престъпление по чл.343 ал.1 б.„в”, вр. чл.342 ал.1 от НК.

Обвиняемият пътувал с автомобил от с.Байкал за гр. Плевен. Когато навлязъл в с.Крушовене, се движел по централната улица на селото с 66 км/ч, при допустима скорост в населено място – 50 км/ч. В същото време по пресечна улица на централната се движел велосипедиста Дани Д. – 12 годишен, който започнал да пресича платното. В този момент обвиняемият продължил движението си напред и блъснал велосипедиста. Вследствие на удара момчето отхвръкнало на 30 метра и починало на място.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.