Предстои поредното зрелище с мотори край Плевен

Летищен комплекс Долна Митрополия приема за последно тази година елита на Европейския шампионат по СуперМото и писта

Месец октомври в календара на БФ Мотоциклетизъм завършва с финалните кръгове на Европейския шампионат по Супермото в класовете SM Junior, S3 и OPEN, както и на Републиканския шампионат по мотоциклетизъм на писта, които ще се проведат тази седмица в летищен комплекс Долна Митрополия край Плевен. Много от състезателите и участващите клубове в двете дисциплини имаха сериозни размисли по темата „дали състезанието няма да се проведе със зимни гуми”, но засега прогнозата за времето обещава липса на дъжд (и сняг) и сравнително хладни температури от около 14-16 градуса през деня.

Повечето от състезателите вече са свикнали с високите температури в Плевен (35+), които обаче няма да видим този път и предстоящото състезание ще бъде своеобразно предизвикателство  както за самите състезатели, така и за техните машини.

През този състезателен уикенд ще бъде проведена и първата Отборна Купа на България в дисциплината писта, като формата и точкуването са коренно различни от отборните състезания до момента. Новата схема предлага на всеки клуб да участва с неограничен борй пилоти в класовете SP Junior, SuperSport, SuperBike, Formula 600  и Formula 1000, като за крайното подреждане ще бъдат зачитани най-добрите резултати постигнати от трима състезатели в три различни класа.

СуперМото

Три европейски шампионски титли се очакват тази седмица в Плевен за състезателите в дисциплината СуперМото. Българските състезатели ще трябва сериозно да се потрудят в случай, че имат желанието, мотивацията и късмета да се запишат в шампионската листа на ФИМ Европа. Лидер класирането на най-малкия клас SM Junior (65cc-85cc) е пилотът от Турция – Чан Онджу (КТМ, 97т.), чието присъствие в Плевен не е потвърдено, след като от средата на сезона дейността му се фокусира основно върху дисциплината писта. С най-голям шанс за Европейската титла при най-малките се нарежда Николай Малинов (КТМ, 82т.), който зад гърба си има вече спечелена шампионска титла от републиканския шампионат по мотокрос в клас МХ85. Само на две точки след него обаче се намира Димитър Петров (КТМ, 80.), който също е с много сериозни шансове за ценен медал в края на сезона. В по-голямата група S3 (250cc), Хакан Халми (КТМ, 100т.) няма загуба от началото на сезона и ако продължи своята победна серия и в Плевен, няма какво да го спре при спечелването на европейската шампионска титла за втора поредна година.  Алекс Димитров (КТМ, 88т.) е неизменно втори в подреждането на групата S3, което може да доведе до среброто в класа, а след двумесечно възстановяване от контузия Славомир Иванов (КТМ, 74т.) се е отправил към бронзовото отличие в класа. В най-голямата кубатура – 450сс на клас OPEN, Александър Георгиев (КТМ, 97т.) ще разчита на сигурно каране и ще се бори за двойна победа, защото Янко Ташев (ТМ, 91т.) е доста близо до него и всяка грешка на Александър би помогнала на Янко в крайното разпределение на медалите. Бронзовото отличие в класа се е отправило към Борислав Стоименов (КТМ, 78т.).

Писта

Шестият и финален кръг на пистовия шампионат ще бъде изключително интересен поради факта, че този път състезателите ще се борят както за индивидуално класиране, така и за своите тимове. В клас SP125, Милен Георгиев (МСК Плевен, Априля, 110т.) се нуждае от минимум второ място за да дублира титлата си в класа (вече е балкански шампион). Основната грижа на Милен е Жулиета Ленкова (МСК Плевен, Априля, 90т.), а борбата за бронза все още не е решена между Здравко Маринов (МСК Плевен, Априля, 71т.) и съотборника му Боян Петров (60т.). В клас СуперСпорт 600сс, Бойко Божинов (ЗедМото, Ямаха, 90т.) е състезателят с най-сериозен шанс да спре серията от чуждестранни шампиони в този клас, защото разликата между него и лидера в класирането – Йонел Паскота (Румъния, Ямаха, 94т.) е само 4 точки. Пакота е заявил своето участие в Плевен тази седмица, но след брилянтата битка на Александър Георгиев (МСК Плевен, Хонда, 78т.) и Пламен Петров (Троян Мото Клуб, Ямаха, 71т.) определено можем да кажем че ни очаква едно интересно състезание в клас СуперСпорт. В клас СуперБайк, при хиляда кубиковите машини, Красен Кънчев (АИТ Рейсинг Тийм, БМВ, 103т.) вече спечели балканската и републиканската шампионска титла. Мартин Чой (МСК Плевен, БМВ, 75т) има три победи от трите състезания в които е участвал, и тази седмица в Плевен ще затвърди вицешампионската си титла. С равен брой точки, в борба за третото място ще се изправят Димитър Митов (МотоКлуб Боляри, БМВ, 56т.) и Владислав Димитров (Тийм Гис, БМВ, 56т.). В многолюдната група на Формула 600, Красимир Михайлов (Троян мото клуб, Кавазаки, 120т.) вече е балкански и републикански шампион, във вицешампионската титла  се е прицелил Тодор Меченски (Ви Тек Рейсинг, Ямаха, 71т.), като всяка негова грешка би означавала увеличаване на шанса за Павел Драганов (Троян мото Клуб, Кавазаки, 55т.). При Формула 1000, Атанас Нейчев (Тийм Гис, Априля, 103т.) трябва да завърши с разлика от минимум три точки спраямо Михаил Атанасов (Дъ Девилс МК, Сузуки, 80т.), трети засега доста успешно и с едно пропуснато състезание се намира калоян Ангелов (МотоКлуб Боляри, Хонда, 75т.).  В клас Скутери, Алекс Иванов (МСК Плевен, Пиаджо, 65т.) е лидер в класирането преди финалния кръг, следван от Иво Михайлов (НСА Моторспорт, Малагути, 51т.), трети, с изоставане от само две точки е Боян Петров (Априля, 49т.).

В съботния ден, програмата на Grand Prix Bulgaria 2016 ще предложи на зрителите и участниците свободни тренировки и квалификации, а в неделя след официалното откриване (10:15 часа) са и финалните стартове за годината в двете дисциплини. Входът за зрители е безплатен.