От НУ "Христо Ботев" поднесоха цветя пред паметниците на будителите в Плевен

Учениците от клуб "Млади възрожденци" почетоха делото им

На 28 октомври учениците от клуб "Млади възрожденци" при НУ "Христо Ботев" - Плевен почетоха делото на книжовниците, възрожденците, просветителите, духовниците и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. По повод Деня на народните будители – 1 ноември, родолюбивите възпитаници на училището ни поднесоха цветя пред паметниците на будителите в родния ни град. В зала „Европа“ на НУ „Христо Ботев“, Плевен третокласниците също почетоха Деня на народните будители с празнична програма от стихове и разкази за живота и делото им.

Денят 28 октомври не е избран случайно, тъй като през 1992 година на тази дата, честването на този празник е официално възстановено след 47-годишно прекъсване със закон от 36-то Народно събрание. За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив.

От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. е забранен. Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 г., когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за учебните заведения.