Радев не отговори как ще реагира, ако над Черноморието се развее руски флаг

Бившият военен се обяви цинично за проевропеец, а опонента си обвини за турска кандидатура

В решаващия дебат по БНТ за битката за „Дондуков“ 2 между кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и подкрепения от БСП Румен Радев, генералът изпусна нерви и нападна опонента си с обиди и обвинения, че е турска кандидатура и е заложник на южната ни съседка. Така създаде реална опасност и за дипломатически скандал със съседите. 

Престрелката между двамата избухна след като Цачева отправи остър въпрос към Радев: Световните медии определят, че в България на балотажа отиват проруска и проевропейска кандидатура, вие като каква се определяте? Радев започна да обяснява какво пишело за него във „Файнешънъл таймс“, но Цачева го сряза:“Отговорете ми като военен“.

„Не сте ми началник. Няма какво да гледаме международните издания, важното е какво иска българският народ“, опъна се човекът на БСП. Той обяви че е проевропеец, а според турския „Миллиет“, дамата е кандидата на Анкара и на ДОСТ.

Цачева го сряза, че поведението му е некоректно и скандално. Всъщност Радев сам влезе в капана на Столетницата, която от началото на демокрацията винаги внушаваше и обвиняваше, че СДС и всички европейски ориентирани партии са турски подлоги и рисуваше лидерите им с фесове. В същото време лъсна истината, че ДПС всъщност е турското крило на БКП, което на три пъти в годините на демокрацията управляваше с бившите комунисти.

Цачева отправи следващия горещ въпрос на опонента си: Като сте проевропеец, каква е позицията ви за Крим. Определяният като близък до Кремъл кандидат на БСП отново разви теорията си, че е нарушено международното право, но над Крим се веело руското знаме и трябвало да се съобразяваме с това. Проблемът щял да се разреши по дипломатически път, обясни Радев, но не даде отговор защо бе предизвикана анексията с военна намеса на Русия.

Кандидатът на ГЕРБ заби нов горещ въпрос на опонента си: Как ще реагирате, ако над части на България, например по Черноморието, се развее руският флаг?

Радев не очакваше такъв изстрел и погледна като ударен с мокър парцал. Опита несръчно да се обясни, че въпросът е смешен и несериозен. „Вие вярвате ли си“, неловко запита генералът, опитвайки се да се измъкне от проблем, който притеснява отдавна много българи.

И Русия, и Турция, и съседите от Балканите са приоритет на нашите отношения, но първостепенни са връзките ни с ЕС, те са определящи за другите контакти, категорична бе Цачева.