Съдят неправоспособен шофьор, причинил смъртта на 92-годишна пешеходка в Плевен

Въпреки, че бил в населено място ускорил скоростта на автомобила

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 41-годишен шофьор, нарушил правилата за движение по пътищата и причинил смърт на възрастна пешеходка.

Обвинението срещу Ц. П. е за това, че на 18.01.2015 г. около 14.40 ч. в гр.Плевен, при управляване на лек автомобил „Фиат“, без да има необходимата правоспособност, нарушил правилата за движение по пътищата като превишил скоростта за движение в населено място и като водач не е бил внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, хората с увреждания, слепите и престарелите хора и по непредпазливост причинил смъртта на Николина Б. на 92 години - престъпление по чл.343 ал.3, вр. чл.342 ал.І, вр. чл.2 от НК.

На 18.01.2015 г. обвиняемият тръгнал с автомобила, за да вземе приятелката си. Към тази дата, той бил неправоспособен водач понеже свидетелството му за управление било отнето, поради отнемане на всички контролни точки за извършени многобройни – над 30 различни нарушения на ЗДв.П. Това обаче не попречило на обвиняемия да продължи да нарушава закона шофирайки без свидетелство за управление. Въпреки, че бил в населено място ускорил скоростта на автомобила. По същото време, възрастната жена започнала да пресича улицата. Обвиняемият видял пешеходката късно, успял да натисне спирачките, но не могъл да избегне сблъсъка. При последвалият удар възрастната жена получила травми, в резултата на които починала.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.