МУ-Плевен е домакин на традиционния Семинар по роботизирана хирургия с практическа сесия за Югоизточна Европа

Проф. д-р Славчо Томов и чл-кор. проф. Григор Горчев ще открият събитието и ще изнесат лекции в първия ден

На 16 и 17 ноември в Телекомуникационния ендоскопски център ще се проведе за осми пореден път традиционният форум по роботизирана хирургия с практическа част в гинекологията и урологията. В центъра вече е инсталирана демо роботизирана система и симулатор за обучение на лекари-гинеколози и уролози от България и Румъния, които ще преминат интензивно обучение в теоретични и практически сесии върху живи тъкани. Те ще овладеят основните принципи на роботизираната хирургия, ще се запознаят с устройството и функционирането на роботизираната система, с позиционирането на пациента, както и с правенето на хирургични шевове и възли с помощта на робота.
Проф. д-р Славчо Томов, ректор на МУ - Плевен, и чл-кор. проф. Григор Горчев, ръководител на Телекомуникационния център, ще открият събитието и ще изнесат лекции в първия ден, който е посветен на роботиката в гинекологията. За аудиторията ще бъде демонстрирана Хирургия на живо, извършена с роботизираната система от проф. д-р Григор Горчев. От 2014 г. висшето училище вече има инсталирани две роботизирани системи, втората от които е от последно поколение Da Vinci Si и разполага със симулатор за обучение. Това нарежда плевенския център по роботика сред водещите в Европа. През 2014 г. под патронажа на МУ-Плевен нашата страна стана домакин и успешно проведе Третия Международен Конгрес по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа, с президент на форума проф. д-р Григор Горчев, пионер във въвеждането и развитието на робот-асистираната хирургия в България. През 2015 г. висшето училище спечели домакинството на европейския форум по роботика, който ще се проведе в София през 2018 г. Към момента в Плевен са сформирани и оперират успешно общо четири екипа по роботизирана хирургия – два гинекологични, един урологичен и един екип по обща хирургия.

Вторият ден на семинара по роботика, 17 ноември 2016 г., четвъртък, е посветен на роботиката в урологията. Активните участници лекари-уролози, които ще се обучават на системата, са общо 10 – шест уролози от УМБАЛ „Александровска“ – София, един специалист от Болница „Доверие“ – София, двама от УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ и един от Военната болница в Букурещ, Румъния.

В теоретичната сесия на урологичния ден с лекция в програмата на форума ще се включи доц. д-р Марин Георгиев, началник на Клиниката по урология, УМБАЛ „Александровска“, хирург на конзола, който развива роботизирана програма в урологията от 2013 г. с натрупан опит от 120 робот-асистирани операции. От МУ-Плевен лектор е доц. д-р Николай Колев, началник на Клиниката по урология, хирург на конзола, също с богат опит в роботизираните операции.

След приключване на семинара по роботизирана хирургия с практическа част в гинекологията и урологията всички активни участници ще получат сертификати за придобитите знания и умения за работа с роботизираната система.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен