Измамиха възрастна плевенчанка по схемата "радиатори"

Уведомен е дежурен прокурор при Районна прокуратура – Плевен

На 15 ноември 2016 година във Второ РУ Плевен е получен сигнал от 80-годишна жителка на Плевен. Възрастната жена е съобщила, че около 16 часа на 30 октомври е въведена в заблуждение след телефонен разговор от непознат за капариране на ел. радиатори. Същият ден плевенчанката предала на мъж, посетил я на адреса й, 360 лева с номинал по 20 лева и 50 лева. Уведомен е дежурен прокурор при Районна прокуратура – Плевен. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.209, ал.1 от НК. По случая продължава работа разследващ полицай.

През последните години в полицейската статистика е установена трайна тенденция за извършване на телефонни измами, при които елементите на изпълнителното деяние са специфични и създават благоприятни условия за манипулация на жертвите. Извършителите на телефонни измами действат в престъпни групи от няколко лица, като всяко от тях има конкретна задача в осъществяването на деянието. Първоначалният контакт с жертвите си авторите на измамите осъществяват посредством телефонни разговори към мобилните или домашни телефони на жертвите.  В повечето от случаите жертвите са избирани на случаен принцип. Напоследък много често извършителите  ползват  телефонен указател на конкретно селище в страната. При водените  разговори измамниците успяват да установят допълнителна информация като: името на събеседника, неговата трудова ангажираност. В контекста на разговора, потърпевшият може да се самозаблуди, защото питайки събеседникът си дали е негов приятел от близкото минало или далечен роднина, го назовава по личното име и така дава възможност на извършителя да продължи разговора представяйки се именно за това лице.  Измамниците ловко се възползват от силното вълнение на жертвата, което често прераства в ужас и паника.

Полицията съветва:
- Запазете самообладание;
- Ако бъдете потърсени на домашен, служебен или личен мобилен телефон от непознати, не предприемайте инициатива да водите разговора. Не разказвайте за Вашия личен живот, приятелско и семейно обкръжение, не се доверявайте;
- Незабавно се опитайте да влезете в контакт с вашия близък, за който Ви се представя събеседника;
- Опитайте се да потърсите логика в ситуацията. Незабавно се консултирайте с ваши близки и познати, за които считате, че имат по-големи познания по търговски и юридически въпроси;
- Под никакъв предлог или повод не давайте пари на непознати лица;
- При съмнение се обадете незабавно на тел.112 или в най-близкото поделение на МВР, защото само така ще бъде осуетена измамата и ще дадете възможност на разследващите органи да задържат конкретни лица от групата.  Ако живеете в малко населено място потърсете възможност да разговаряте с кмета на селото.