В Община Искър представиха целите и задачите на проект "Приятели"

Той предлага иновативен модел за работа в мултикултурна среда за 130 деца в неравносотойно положение и техните родители

На 18 ноември в НЧ "Ламби Кандев-1893" гр. Искър се проведе Встъпителна информационна среща по Проект „Приятели“ BG05M2OP001-3.001- 0039, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове, на която беше представен проекта пред широката общественост на Община Искър.

На срещата присъстваха 36 участника - членове на проектния екип, родители, представители на заинтересовани страни, местни институции, организации и медии. Ръководителят на проекта представи целите, задачите, дейностите и очакваните резултати от реализацията му. Общата стойност на проекта е 183 626,00 лв., от които 156 082,10 лв. европейско и 27 543,90 лв.национално съфинансиране. Срок за изпълнение: 27 месеца. Той започва на 27 юли 2016г. и завършва на 27 октомври 2018г.

Проект "Приятели" предлага иновативен модел за работа в мултикултурна среда в Община Искър за 130 деца в неравносотойно положение от 3 до 6 г. и техните родители - комплекс от дейности, които стимулират развитие на индивидуалните способности, умения и познания за изграждането на децата в бъдеще като пълноценни граждани с успешна професионална, социална и личностна реализация. Неговото изпълнение подпомага по-доброто познаване и разбиране на многообразието от етноси и култури в местната общност, създава възможности за взаимното им обогатяване.

Изпълнението на проекта подобрява образователната среда в ДГ "Мара Балева" гр. Искър и ДГ "Щастливо детство" с. Долни Луковит, като гарантира равен достъп на децата до качествено образование. Реализират се нови клубни форми, публични събития и съвместни мероприятия с интеграционен характер за деца и родители – насочени към взаимно опознаване, утвърждаване на културното многообразие и етническата толерантност. Организира се допълнително обучение на деца от ромския етнос по български език за изравняване на стартовите позиции при постъпването им в първи клас.

В рамките на проекта се предлагат нови специализирани услуги - диагностични, консултативни и обучителни дейности с деца и родители, стимулиращи социализацията и образователната интеграция на децата. Провеждат се съвместни занимания, формиращи мотивация у родителите за подпомагане и подкрепа на децата в учебния процес.

Реализацията на проекта добавя стойност към изпълнението на политиките, заложени в Общинския План за развитие 2014-2020 г.