Медицинският университет изпрати младите лекари от Випуск 2016

Общо 85 абсолвенти от България, Македония, Молдова и Украйна положиха Хипократовата клетва и получиха дипломите си от ректора на университета

След успешно завършен 6-годишен курс на обучение 85 млади лекари от Випуск 2016 на Медицински университет - Плевен получиха днес своите дипломи. Тържествената промоция в зала "Магнум" на Втора клинична база „Проф. Марин Ганчев“ бе предшествана от ритуал по предаване символите на Университета пред Ректората на вуза и празнично шествие до площад „Възраждане”.

На тържествената промоция на 37-ия випуск на Факултет "Медицина" присъстваха много гости, родители и близки на абсолвентите, съобщават от пресцентъра на местния парламент. На празника бяха председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, кметът на Община Плевен Георг Спартански, председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, доц. д-р Цветан Луканов - изпълнителен директор на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" - Плевен, и др.

По покана на академичното ръководство на висшето учебно заведение специален гост на събитието тази година бе писателят Георги Данаилов.

В академичното си слово ректорът на вуза проф.д-р Славчо Томов поздрави абсолвентите за упоритата им работа и постигнатия успех. "Лекарската професия гарантира 100-процентова реализация на пазара на труда и най-високи доходи, според националната рейтингова система. Кандидатите за специалност "Медицина" във висшите медицински училища у нас влизат с най-висок бал от конкурсните изпити и с най-висок успех от дипломите за средно образование. Лекарската професия е една от малкото, при която призваните да я практикуват полагат клетва, поради факта, че е посветена на хуманна кауза в служба на обществото и болния човек“, изтъкна проф.д-р Томов.

За празника на вуза бяха изпратени и много поздравителни адреси.

"Зад успехите на бъдещите лекари стоят всеотдайността, опитът и неуморният труд на цялата академична общност на висшето учебно заведение. Емблемата възпитаник на Медицински университет - Плевен е повод за гордост и огромно задължение!“, се казва в поздравлението от председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев. И още: “Уважаеми абсолвенти, помнете, че професията ви е въпрос на чест, призвание и отговорност! Отговорност към всеки един човешкия живот! Пожелавам ви здраве, енергия и успешна професионална реализация! Не спирайте да се самоусъвършенствате, защото само така успехът ще бъде с вас и вие ще намирате истинското удовлетворение от избраната професия!“

Общо 85 абсолвенти от България, Македония, Молдова и Украйна положиха Хипократовата клетва и получиха дипломите си от ректора на университета. Те придобиват образователно-квалификационна степен „Магистър” и професионална квалификация „лекар”. Средният успех на Випуск 2016 млади лекари е Много добър 5.20, с висок брой отличници - 22, които бяха наградени с плакет „Отличник” на Факултета, комплекти научна литература, стетоскопи и луксозни дипломи. Първенец на випуска с пълно отличие 6.00 и носител на приза "Златен Хипократ" е д-р Йордан Христов от Плевен. Той поздрави своите колеги и отговори на приветствията на ректора проф. д-р Славчо Томов и на официалните гости.

От същия випуск през март 2017 г. предстои да се дипломират и 19 чуждестранни студенти, обучаващи се в англоезичен курс по специалност „Медицина”. Младите чуждестранни лекари са граждани на Турция, Индия, Великобритания, Гърция, Япония и Израел.